– Det tror jag att alla redan vet, inledde Göran Stiernstedt, chef för sektionen för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och landsting (SKL), sitt anförande men svarade ändå själv i någon mån på frågan:
– Det är att plötsligt inte ha tillgång till en terapeutisk arsenal som vi blivit vana vid. Att inte alltid ha behandling, det är vi vana vid, men inte att behöva backa.
Regeringens patientsäkerhetssatsning, som är en överenskommelse mellan staten och SKL, innebär villkorade pengar till de landsting som uppnår vissa mål. Inför 2011 utfästes bland annat 100 miljoner kronor att dela på för de landsting som minskar sin antibiotikaförskrivning inom öppenvården. Målet till 2014 är max 250 recept per 1 000 invånare. Men hittills har det gått trögare än förväntat. Endast tre landsting: Jämtland, Västernorrland och Dalarna, har nått årets mål angående antibiotikaförskrivningen.
– Vi underskattade nog komplexiteten i problemet, sa Göran Stiernstedt.
Han poängterade att han tror att den dåliga måluppfyllelsen inte beror på kunskapsbrist utan snarare är ett uttryck för kultur och attityder, hos såväl läkare som patienter.
– Vi fokuserar för lite på vad som uppstår i den relationen.
Göran Stiernstedt funderade högt på om man borde dra i gång en kampanj, och han jämförde med den aktuella nationella strokekampanjen.
Regeringens patientsäkerhetssatsning fortsätter. Än har man inte presenterat vilka villkor som ska uppfyllas för att få 2012 års miljoner. Göran Stiernstedt sa att det inte blir några dramatiska förändringar jämfört med tidigare, mer än att överbeläggningsfrågan kommer att fångas in bland villkoren. Något som säkert glädjer många som ser hur såväl överbeläggningar som underbemanning kan påverka smittspridning och risken för resistensutveckling.