Missnöjet med Socialstyrelsens långa handläggningstider av behörighetsärenden växer. Tidigare har JO fått ta emot en rad anmälningar från ST-läkare som fått vänta i många månader på sina specialistbevis, se LT 40/2011.
De senaste månaderna har det kommit rapporter om att även utfärdandet av yrkeslegitimationer drar ut på tiden. För närvarande måste en läkare som gjort klart sin AT vänta upp till ett par månader på sin legitimation. Motsvarande gäller för exempelvis sjuksköterskor, tandläkare, psykologer och farmaceuter.
Nu har Farmacevtförbundets förbundsordförande Thony Björk anmält Socialstyrelsens generaldirektör, Lars-Erik Holm, till JO. I en debattartikel i UNT den 1 april backas anmälan upp av ordförandena i åtta andra Saco-förbund, däribland Läkarförbundet.
I JO-anmälan framhålls att de långa handläggningstiderna får »oacceptabla konsekvenser både för de individer som drabbas av att ej kunna inleda sin yrkeskarriär och få en försörjning och för samhället i stort«. Thony Björk menar att Lars-Erik Holm som ytterst ansvarig har underlåtit att organisera arbetet så att myndighetens handläggningstider motsvarar förvaltningslagens krav avseende snabb ärendehandläggning utan att säkerheten eftersätts.

Socialstyrelsen har angivit byte av ärendehanteringssystem som främsta orsak till problemen. I väntan på att det nya systemet är på plats kräver Saco-ordförandena att Socialstyrelsen ger tillfälliga dispenser till examinerade studenter.