Ordföranden för Sveriges läkarförbund, Marie Wedin, har uttalat sig kritiskt mot utställningen. Hon tycker att det hela är en form av organhandel och anser att man passerat den etiska gränsen för vad man får göra med döda kroppar.
Även Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, ifrågasätter »Bodyworlds«, och hänvisar till vår lagstiftning med griftefrid.
– Vi vet ju till exempel inte varifrån kropparna kommer, om de som donerat sina kroppar visste vad de skulle användas till. Det är viktigt att vi vet att döda kroppar hanteras på ett korrekt sätt, säger Thomas Flodin i programmet Nyhetsmorgon i TV 4.
Utställningen visas på Tom Tits experiment i Södertälje från och med 20 juli.
Läkartidningen skrev om »Bodyworlds« på Kultursidorna i nr 21/2010. Med anledning av den förnyade aktualiteten publicerar vi artikeln här på nytt, se länken nedan.