Antalet körkort återkallade av medicinska skäl ökade från 2 544 till 3 821 mellan första halvåret 2011 och första halvåret 2012. En förklaring är att Transportstyrelsen har fått bukt med de administrativa problem som uppstod i samband med att ansvaret togs över från länsstyrelserna 2010. Men enligt ett pressmeddelande från myndigheten kan en förklaring också vara att fler läkare anmäler körkortsinnehavare till myndigheten. Från den 1 februari i år ska läkare anmäla patienter som är »olämpliga« bilförare – de behöver inte som tidigare vara »uppenbart olämpliga«.
– Vår bild är att läkare blivit mer alerta och att antalet anmälningar från doktorer har ökat i och med den ändrade lagstiftningen, säger Solweig Höög-Persson, enhetschef vid Transportstyrelsen.
Något säkert stöd för att läkarnas anmälningsbenägenhet ökat har man dock inte. I myndighetens eget register uppgår antalet anmälningar från läkare till 990 under första halvåret i år, att jämföra med 1 947 under hela 2011. Alla anmälningar från läkare syns dock inte i den statistiken, enligt Solweig Höög-Persson.
– Någon absolut korrekt bild får vi inte förrän nästa år då vi kommer att ha utvecklat systemet så att vi kan se exakt hur ett ärende kommit in och vad det leder till.