Temaartikel15 maj 2025 Biologiska läkemedel ger möjlighet till en riktad och individuellt anpassad behandling av svår astma, men det kräver en ordentlig fördjupad utredning avseende fenotyp och underliggande molekylär endotyp.
Temaartikel15 maj 2025 För att bekräfta den kliniska astmamisstanken och ställa diagnos krävs ofta att flera olika lungfunktionsundersökningar utförs, där dynamisk spirometri med bronkdilatationstest i regel är förstahandsval.
Temaartikel15 maj 2025 Inflammationen vid astma drivs av ett komplext och patologiskt samspel mellan luftvägsepitelet och immunförsvaret.
Temaartikel15 maj 2025 Diagnostik och uppföljning av majoriteten av patienter med astma sker i primärvården. Patientutbildning är avgörande för god astmakontroll. Optimal astmakontroll innebär normal lungfunktion, symtomfrihet och avsaknad av exacerbationer. Detta ska alltid bedömas.
Temaartikel15 maj 2025 Unga med astma riskerar att tappa kontakten med sjukvården under överföringen från barn- till vuxensjukvård och ett övergångsprogram för gruppen saknas. Genom att förbereda unga med astma för egenvård kan man förbättra deras hälsorelaterade livskvalitet, öka symtomkontrollen och minska risken för försämringsperioder.
Temaartikel14 maj 2025 Trenderna i prevalens, incidens och remission av astma har varierat över tid, och mönstren har påverkats av faktorer såsom förändringar i livsstil och miljö och socioekonomiska förhållanden, men också förbättrad diagnostik, behandling och vård.
Författarintervjun14 maj 2025 Helena Backman, docent, Umeå universitet, är en av författarna till en temaartikel om astmaepidemiologi.
Medicinsk kommentar13 maj 2025 Korrelationen mellan täckningsgrad av HPV-screening och cervixcancerincidens stödjer att nästa viktiga steg för att få incidensen under kontroll är ökad täckningsgrad av HPV-screening för kvinnor över 30 år.
Nya rön12 maj 2025 Författarna bakom en populationsbaserad tvärsnittsstudie drar slutsatsen att fler åtgärder behövs för att höja vaccinationstäckningen bland ungdomar i riskgrupp i framtida vaccinationskampanjer.
Nya rön09 maj 2025 Tryckkammarbehandling med syrgas ger varaktig och kliniskt relevant symtomlindring vid kronisk strålningsinducerad cystit. Det tyder resultaten av en långtidsuppföljning av en randomiserad, kontrollerad multicenterstudie på.
Vårdutveckling och organisation07 maj 2025 Registret används för kvalitetsjämförelser, som kliniskt beslutsstöd samt i forskning, ofta i kombination med data från andra nationella (hälsodata)register.
Reflexion06 maj 2025 »Det är ofta svårt att lära nytt och ändra något som känns tryggt ...« (1 kommentar)
Medicinsk kommentar06 maj 2025 Med rätt politisk vilja och investeringar har världen en möjlighet att nå målet att kvinnor inte ska behöva dö när de ger liv, skriver Jerker Liljestrand med flera.
Nya rön05 maj 2025 Daglig peroral behandling med semaglutid är mer fördelaktigt än placebo för att minska risken för allvarliga kardiovaskulära händelser hos patienter med typ 2-diabetes och samtidig systemsjukdom, enligt en studie i JAMA.
Översikt02 maj 2025 Omhändertagandet av patienter med karcinoid hjärtsjukdom kräver multidisciplinär handläggning vid specialiserad enhet. Framstegen i kateterburen teknik öppnar nya möjligheter för åtgärd även hos de patienter som annars bedöms vara för sjuka för öppen hjärtkirurgi.
Översikt02 maj 2025 Behandling av spritt hudmelanom genom injektion av tumörinfiltrerande lymfocyter visar kliniskt svar hos 40–50 procent av patienterna i flera studier.
Författarintervjun02 maj 2025 Stina Wickström, docent, Karolinska institutet, Stockholm, är en av författarna till en översikt om tumörinfiltrerande lymfocyter (TIL).
Nya rön30 apr 2025 Den kardiovaskulära skyddseffekten av semaglutid var signifikant och påverkades inte av att patienten samtidigt använde SGLT2-hämmare, enligt en subanalys av SOUL-studien.
Nya rön29 apr 2025 Koncentrationen av extracellulära vesikler som uttrycker akvaporin-4 (AQP4) i cerebrospinalvätska var markant högre hos patienter med bipolär sjukdom än hos friska kontroller, enligt en studie i Upsala Journal of Medical Sciences.
Nya rön28 apr 2025 Det finns stor förbättringspotential i behandlingen av kardiovaskulära riskfaktorer, inte minst hos kvinnor. Det är en slutsats efter en registerbaserad tvärsnittsstudie i Västra Götalandsregionen.