Det är välkänt att urinvägsinfektion är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män. I de fall urinvägsinfektion förekommer bland män drabbar det framför allt äldre och mycket mer sällan yngre individer [1]. Bland de äldre männen är avflödeshinder på grund av prostataförstoring den viktigaste orsaken till urinvägsinfektion. Bland yngre män med normala urinvägar, och utan konkrement, finns två riskfaktorer beskrivna. Dels oskyddat analt samlag bland homosexuella män [2, 3], dels vaginal kolonisation av E coli hos kvinnliga partners till heterosexuella män [3].
Det finns få rapporter om risken för urinvägsinfektion bland heterosexuella män som har oskyddat analt samlag med sin kvinnliga partner. Området förefaller dåligt studerat. Vid sökning på PubMed får man få träffar med sökorden »UTI male sex behavior«, som primärt handlar om heterosexuella mäns risk för urinvägsinfektion (se referenslista). Nedan beskrivs ett sådant fall. Patienten har givit tillstånd till att data publiceras.


40-årig man med upprepade urinvägsinfektioner
En 40-årig man sökte akut i januari 2007 för obehag över urinblåsan och smärtor i skrevet. Allmäntillståndet var helt opåverkat. Det fanns en lätt ömhet över urinblåsan men ingen ömhet över njurarna. Prostatan palperades normalstor men lätt öm. Båda testiklarna och bitestiklarna var oömma. Urinprovet visade +3 för röda och +1 för vita blodkroppar och var negativt för nitrit. Blodprov visade CRP 56 mg/l och PSA 6,0 (my)g/l med låg kvot: 0,08. Urinodling visade växt av E coli med normal känslighet för antibiotika inklusive sulfa. Efter behandling hos annan läkare för liknande symtom i oktober 2006 hade patienten egentligen aldrig blivit helt besvärsfri. Han hade i oktober 2006 också feber i tre dagar, men prostatan var oöm. Urinodling vid det tillfället visade även växt av E coli med samma resistensmönster, och han behandlades med Eusaprim.
Tillståndet i januari 2007 tolkades som recidiverande urinvägsinfektion med prostatit och med möjligt övre engagemang. Behandling gavs med ciprofloxacin och en veckas sjukskrivning. Vid kontroll efter sjutton dagar var patienten helt besvärsfri med normalt urinprov och normaliserat CRP 8 mg/l och PSA 1,5 (my)g/l. Vid diskussion om orsaken till hans urinvägsinfektion framförde han själv misstankar om samband med oskyddat analt samlag med sin kvinnliga partner, vilket han fortsatt med under perioden oktober 2006 till januari 2007.
Patienten vände sig till annan läkare i maj 2007 med liknande symtom. Urinstickan visade då endast +1 för röda blodkroppar, urinodlingen var fortfarande utan växt och CRP normalt 8 mg/l. Han behandlades med ciprofloxacin och har därefter varit symtomfri. Efterföljande utredning hos urolog i augusti 2007 visade normalfynd vid cystoskopi och urografi.
Detta patientfall belyser en troligtvis otillräckligt beaktad mekanism för överföring av uropatogena E coli och åtföljande urinvägsinfektion hos yngre heterosexuella män med normala urinvägar. Bakteriologiska och epidemiologiska data talar för att risken för klinisk infektion är särskilt stor om den kvinnliga partnern haft urinvägsinfektion som orsakats av E coli [4, 5]. Dessa stammar är ofta försedda med fimbrier och har andra ytegenskaper [5], som anses underlätta vidhäftning av olika urinvägspatogener till slemhinna. Därmed ökar risken för klinisk infektion. Dessutom finns det anledning att tro att sexuella vanor, till exempel oskyddat analt samlag, spelar en viktig roll [6]. Om annan spridning av E coli mellan familjemedlemmar eller husdjur har betydelse för risken för urinvägsinfektion är emellertid inte fullständigt känt [7].
Detta patientfall illustrerar också att recidiv av urinvägsinfektion hos män ofta innefattar prostatit [1]. De fynd som talade för diagnosen i januari 2007 var lätt ömmande prostata, övergående stegring av PSA och initialt förhöjt CRP. Fallbeskrivningen påminner också om att ciprofloxacin för närvarande är det medel som i första hand ska användas vid urinvägsinfektion hos män oavsett infektionens utbredning [1].
*
Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.