På senare år har antalet godkända antipsykotiska läkemedel ökat markant, och vi har fler alternativ än någonsin vid behandling av schizofreni och liknande åkommor. Trots stor heterogenitet inom grupperna delar man in antipsykotiska läkemedel på kronologisk basis i två stora huvudgrupper: första generationens antipsykotika (FGA) och andra generationens antipsykotika (SGA). Det finns 62 olika preparat världen över, och i Sverige har vi inte mindre än 16 godkända antipsykotiska läkemedel samt licenspreparat.

Hur välja?
Den ökade valmöjligheten gör att man som psykiater ställs inför flera frågor:
• Vad ska valet av antipsykotiskt läkemedel baseras på?
•  Är SGA bättre än FGA?
• Tolereras SGA bättre av patienterna än FGA?
• Leder SGA till färre allvarliga biverkningar?
• Har patienter som får SGA bättre följsamhet till behandling än de som får FGA?
• Har patienter som får SGA bättre livskvalitet och bättre global funktion än de som får FGA?
• Finns det skillnad i behandlingseffekt mellan olika SGA?

Ett allmänt antagande har varit att SGA i väsentliga avseenden är överlägsna FGA. Men något övertygande bevis för detta har inte varit lätt att komma med. Det finns ett antal industrifinansierade studier där SGA jämförs med varandra eller med FGA. I regel visar industrisponsrade studier fördel för den egna produkten – i 90 procent av fallen enligt en metaanalys [1] – och är av den anledningen ofta motsägelsefulla och svårvärderade.

Genomförda studier
För att komma runt problemet avseende fördelar med FGA respektive SGA har man nyligen genomfört två stora offentligt finansierade studier, CATIE (Clinical antipsychotic trials of intervention effectiveness) [2] i USA och CUtLASS (Cost util­ity of the latest antipsychotic drugs in schizophrenia study) [3] i England. Dessutom finns en akademiskt ini­tierad, kontrollerad och industrisamfinansierad studie, EUFEST (European first-episode schizophrenia trial) [4], i 14 EU-länder och Israel, där man jämförde FGA och SGA. Dessa studier rekryterade olika patientgrupper som befann sig i olika faser av sin sjukdom, men resultaten i det stora hela har varit väsentligen samstämmiga.
I denna artikel kommer vi att sammanfatta resultaten från dessa studier och även diskutera receptorfarmakologin för de antipsykotiska läkemedel som ingick i studierna för att ge vägledning i förståelsen av dessa resultat vad gäller både läkemedlens effekt och deras biverkningsprofil (Fakta 1). Slutligen kommer vi att försöka svara på de frågor vi ställde i inledningen.
CATIE är en dubbelblindad, randomiserad studie som gick i tre faser. Studien inkluderade patienter med kronisk schizofreni och hade breda antagningskriterier för att spegla den kliniska vardagen. I fas 1 jämfördes perfenazin, som representant för FGA, med fyra SGA (olanzapin, quetiapin, risperidon och ziprasidon), som också jämfördes sinsemellan. I fas 2 jämfördes klozapin med tre andra SGA (olanzapin, quetiapin och risperidon). I fas 3 inkluderades aripiprazol och flufenazin­dekanoat förutom de sex tidigare nämnda läkemedlen. Data från fas 1 och 2 har varit omfattande och lett till flera publikationer, med en stor mängd sekundärlitteratur. I skrivande stund finns inga publikationer från fas 3.
CUtLASS inkluderade patienter med schizofreni, schizoaffektiv sjukdom eller vanföreställningssyndrom, och FGA som grupp jämfördes med SGA som grupp. I CUtLASS 2 jämfördes klozapin med fyra andra SGA (amisulprid, olanzapin, quetiapin och risperidon).
EUFEST, där en av oss är medförfattare (NL), inkluderade patienter som i sin första episod insjuknade i schizofreni, schizofreniform eller schizoaffektiv sjukdom. Låg dos haloperidol representerade FGA och jämfördes med fyra SGA (amisulprid, olanzapin, quetiapin och ziprasidon).

CATIE fas 1
I CATIE fas 1 ingick 1 460 kroniskt sjuka patienter. Som primärt utfallsmått användes tiden till behandlingsavbrott oavsett orsak, då detta bedömdes vara ett globalt mått på effekt. Det mest anmärkningsvärda fyndet var att 18 månader senare hade 74 procent av patienterna slutat ta den medicin som de fick i början av studien. Olanzapin var något bättre i detta avseende och hade längre tid till behandlingsavbrott än risperidon och quetiapin [2]. Det fanns dock fler patienter som hade olanzapin innan de gick in i studien och som efter randomiseringen fortsatte med oförändrad medicinering, något som kan ha påverkat resultatet till olanzapins fördel. I en studie [5] där man analyserade data från CATIE fas 1 exkluderade man alla som randomiserats till samma läkemedel som de hade före studien. Under dessa omständigheter hade olanzapin inte längre någon statistiskt signifikant fördel jämfört med övriga preparat inklusive perfenazin [5]. Andra efterföljande studier tittade också på ett antal sekundära utfallsmått såsom symtomlindring, livskvalitet, global funktion [6], kognition [7] och kostnad [8]. Det fanns en måttlig förbättring i symtombild, livskvalitet, global funktion och kognition för samtliga preparat men inga statistiskt signifikanta skillnader mellan preparaten. Perfenazin var på intet sätt sämre än övriga preparat, möjligen hade perfenazin något bättre effekt på kognition än de SGA som testades. Den totala kostnaden per patient var 20–30 procent lägre för perfenazin än för SGA.
Man undersökte också preparatens biverkningsprofil och hittade stora skillnader mellan preparaten. Olanzapin hade betydligt högre frekvens av patienter med viktuppgång, stegrat blodsocker och förhöjd blodfettnivå. Fler patienter i quetiapingruppen hade antikolinerga biverkningar, fler patienter i risperidongruppen hade prolaktinstegring, och perfenazingruppen hade något mer av extrapyramidala biverkningar (EPS) än SGA-gruppen även om skillnaden inte var statistisk signifikant.

CATIE fas 2
CATIE fas 2 hade två delar, en klozapin- och en ziprasidondel. De patienter som gjorde behandlingsavbrott i fas 1 på grund av utebliven behandlingseffekt randomiserades till klozapin eller olanzapin, quetiapin, risperidon (totalt 99 patienter). De patienter som gjorde behandlingsavbrott på grund av biverkningsbesvär randomiserades till ziprasidon, olanzapin, quetiapin eller risperidon (totalt 440 patienter). Klozapin var betydligt bättre än olanzapin, quetiapin och risperidon vad gäller dessa behandlingsresistenta patienter.
Patienter behandlade med klozapin hade längre tid till behandlingsavbrott och hade bättre symtomlindring mätt med totalpoäng på PANSS, en skattningsskala för positiva och negativa symtom vid schizofreni. Klozapin- och olanzapinpatienterna gick upp mest i vikt, ziprasidonpatienter gick ner i vikt medan viktändringen för quetiapin- och risperidonpatienterna var minimal [9].

CUtLASS fas 1 och 2
I CUtLASS 1 ingick 227 kroniskt sjuka patienter med schizofrenispektrumsjukdom. I studien hade FGA något bättre effekt på livskvalitet mätt med totalpoäng på QLS (Quality of Life Scale), och färre patienter med SGA gjorde behandlingsavbrott, men ingen av dessa skillnader var statistiskt signifikant. Det fanns inte heller någon statistiskt signifikant skillnad mellan de två grupperna, varken avseende totalpoäng på PANSS eller PANSS-poäng för respektive symtomgrupp (positiva och negativa symtom), funktionsförmåga (mätt enligt GAF, Global Assessment of Functioning), följsamhet till behandling eller EPS [10]. CUtLASS 2-studien jämförde klozapin med fyra andra SGA (amisulprid, olanzapin, quetiapin och ziprasidon). Man hittade ingen statistiskt signifikant skillnad i livskvalitet för patienterna (total QLS-poäng) i någon preparatgrupp, men i klozapingruppen var symtomlindring, mätt med PANSS totalpoäng, signifikant bättre [11].

EUFEST
I EUFEST ingick 498 förstaepisodsinsjuknade patienter med schizofrenispektrumsjukdom, som randomiserades till ett års behandling med haloperidol, amisulprid, olanzapin, ziprasidon eller quetiapin. Studien var öppen och pragmatisk, och primärt utfallsmått var, liksom för CATIE, tid till behandlingsavbrott oavsett orsak. I detta avseende hade samtliga SGA bättre utfall än haloperidol, och skillnaden var statistiskt signifikant. En jämförelse med observationer från CATIE med kroniskt sjuka tyder på att nyinsjuknade i schizofreni har längre tid till terapiavbrott. Andelen som avbröt inom ett år varierade mellan maximalt 72 procent (haloperidol) och som minst 33 procent (olanzapin). Det fanns skillnader mellan preparaten i de sekundära utfallsmåtten CGI (Clinical Global Impression, en skala som mäter förändring av symtombörda) och GAF men inte avseende symtomlindring mätt med PANSS totalpoäng, inläggningsbehov, depressivitet eller livskvalitet. Vad gäller biverkningar hade fler patienter som fick haloperidol tecken på parkinsonism, fler patienter med amisulprid prolaktinstegring och fler patienter med olanzapin viktuppgång [4].

Likheter och skillnader mellan studierna
Vid jämförelse mellan CATIE och EUFEST finns belägg för att nyinsjuknade i schizofreni har jämförbar eller bättre effekt och mindre bortfall än kroniskt sjuka trots att de fick lägre dos antipsykotikum (i de fall samma preparat förekom i båda studierna).
Sammanfattningsvis kan man dock säga att med undantag för klozapin hade övriga antipsykotiska preparat som ingick i studierna huvudsakligen likvärdig behandlingseffekt. Ingen av dessa stora, välplanerade studier kunde vissa någon statistiskt signifikant skillnad mellan SGA och FGA avseende symtomlindring, livskvalitet, kognitiva funktioner, följsamhet till behandling eller inläggningsbehov. Å andra sidan visade alla tre studier stora skillnader i biverkningsprofil mellan preparaten. Hur kan vi förklara dessa likheter i behandlingseffekt och skillnader i biverkningsprofil? En vägledning kan vara att titta på deras receptorfarmakologi.

Farmakodynamik
Den gemensamma nämnaren för alla antipsykotiska läkemedel är dopamin D2-receptorblockad. Därutöver blockerar antipsykotiska läkemedel i varierande grad och i varierande konstellationer acetylkolin-, histamin-, noradrenalin-, serotonin- och andra dopaminreceptorer (Tabell I).
Blockad av dopamin D2-receptorer i mesolimbiska dop­amin­banan förmedlar den antipsykotiska effekten men kan också framkalla dysfori och anhedoni. Dopamin D2-blockad i nigrostriatala banan framkallar EPS, och i hypofysen leder den till ökad prolaktinfrisättning. Slutligen kan blockad av D2-receptorer i storhjärnbarken negativt påverka kognitiva funktioner även om dopaminets effekter på kognition i neokortex tros förmedlas huvudsakligen via dopamin D1-receptorer.
Serotonin har ett komplext receptorsystem med inte mind­re än 15 identifierade mottagarproteiner. Blockad av 5-HT2a-receptorer tros förmedla viss antipsykotisk effekt och mildra de extrapyramidala biverkningar som framkallas av dop­aminblockad. Det finns också data som tyder på att blockad av 5-H2c kan leda till viktuppgång.
Histamin via H1-receptorer reglerar sömn/vakenhetscykeln, uppmärksamhet och vikt/födointag. Blockad av H1-receptorer leder därför till sedering, nedsatt uppmärksamhet, viktuppgång och dyslipidemi.
Acetylkolin verkar via kolinerga muskarin- och nikotinreceptorer och är viktigt för kognitiva funktioner, såsom minne och inlärning. I perifera nervsystemet ökar acetylkolin via muskarinreceptorer salivproduktionen och reglerar motoriken i mag–tarmkanalen, urinblåsan och ögat. Blockad av M1-muskarinreceptorer kan därför leda till försämrat minne och inlärningsförmåga samt i periferin till urinretention, muntorrhet, förstoppning och dimsyn.
Antikolinerga effekter motverkar dosberoende extrapyramidala motorikbiverkningar, men mindre tydligt är alltså att detta sker till priset av försämrad kognition. Enstaka studier på bl a nyinsjuknade tyder på att antikolinergt verkande preparat har negativ inverkan på kognitiva funktioner. Fler jämförande studier behövs för att visa i vad mån preparat som olanzapin eller klozapin har kognitivt hämmande egenskaper som en konsekvens av deras antikolinerga kapacitet [12]. Slutligen kan blockad av noradrenalinreceptorn leda till hypotension och ortostatism.

Klozapin, olanzapin och quetiapin
Preparaten klozapin, olanzapin och quetiapin har liknande receptorprofil, med blockad av receptorer tillhörande alla fem neuromodulatorsystem (Tabell I). Blockaden av dopamin D2-receptorn är också svag för samtliga tre, något som kan förklara den låga EPS-risken som behandling med dessa preparat medför. Klozapin är mest potent på muskarin-, hist­amin- och noradrenalinreceptorerna. Klozapin har t ex en 50-faldigt högre affinitet för muskarinreceptorn och en 20-faldigt högre affinitet för histaminreceptorn än för D2-receptorn.
Av alla antipsykotika har klozapin visat sig vara effektivast mot psykossymtom för terapiresistenta patienter. Det finns olika teorier angående detta, men mekanismen är inte helt känd. I studierna CATIE, CUtLASS och EUFEST hade framför allt klozapin och olanzapin, i viss mån även quetiapin, hög andel patienter med metabola syndromet i ökande grad och viktuppgång. Detta är troligen relaterat till deras blockad av histaminreceptorn med åtföljande aptitstimulering (Tabell III och Figur 1). Den antikolinerga effekten av klozapin, olanzapin och quetiapin kan tänkas bidra till deras lindriga EPS-profil men kan, som ovan nämnts, också negativt påverka kognitiva funktioner. I CATIE-studien var olanzapin och quetiapin något sämre med avseende på kognitiva symtom än perfenazin, risperidon och ziprasidon även om skillnaden inte var statistiskt signifikant. Skillnaden kan ha att göra med deras antikolinerga effekt.

Risperidon och ziprasidon
Till skillnad från klozapin, olanzapin och quetiapin har risperidon och ziprasidon hög affinitet för D2-receptorn. Ziprasidon har en affinitet för D2-receptorn som är jämförbar med risperidons. Anledningen till att ziprasidon doseras betydligt högre än risperidon är dess låga upptag via mag–tarmkanalen. Risperidons potenta antidopaminerg effekt kan förklara dess något större benägenhet att framkalla EPS jämfört med andra SGA och dess betydande serumprolaktinhöjande effekt. Risperidon är mest potent på α1-receptorn, något som kan förklara dess benägenhet att framkalla orto­statism vid insättning. Ziprasidon har ingen nämnvärd effekt på hist­amin H1-receptorn. I enlighet med dettta visade CATIE och EUFEST att ziprasidon är det preparat av alla studerade SGA som ger minst viktuppgång. I CATIE visade man att vid byte från olanzapin till ziprasidon normaliserades ofta viktuppgången och de metabola förändringar som framkallats.

Aripiprazol
Aripiprazol var inte tillgängligt när CATIE, CUtLASS och EUFEST initierades och ingick inte i dessa studier. Den har inkluderats i senare delen av CATIE (fas 3), men resultaten därifrån är inte publicerade i skrivande stund. Aripiprazol har hög affinitet för dopamin D2-receptorn, men till skillnad från övriga preparat är aripiprazol inte en ren antagonist utan en partiell. Aripiprazol är också en partiell agonist på 5-H1a-receptorn och antagonist på 5-HT2a-receptorn. Aripiprazol har ingen nämnvärd effekt på muskarin- eller histaminreceptorer. Flera studier har visat att aripiprazol i likhet med ziprasidon inte leder till någon påtaglig viktuppgång.

Haloperidol och perfenazin
I de doser som används i klinisk praktik förmedlas haloperidols effekter i stort sett uteslutande via D2-receptorblockad. För att signifikant påverka närmaste receptorn på skalan (5-HT2a– eller α1-receptorn) skulle man behöva tiofaldigt högre dosering än vad som normalt tillämpas i klinisk praxis. Haloperidol har hög affinitet för D2-receptorn, något som ofta leder till EPS, framför allt vid höga doser. I EUFEST använde man haloperidol i låg doser (1–4 mg), vilket kan ha minskat frekvensen av EPS i haloperidolgruppen. Perfenazin har me­delhög affinitet för D2-receptorn och har i regel bättre EPS-profil än haloperidol. I CATIE-studien visade perfenazin sig vara lika effektivt som SGA, utan kliniskt signifikant belastning vad gäller biverkningar, inklusive EPS. Man måste dock komma ihåg att av etiska skäl randomiserades inte patienter med tardiv dyskinesi till perfenazingruppen, vilket kan ha minskat skillnaden mellan perfenazin och övriga SGA vad gäller EPS-risken.

Slutsatser
För att gå tillbaka till de frågor som ställdes i inledningen kan man utifrån de tre studierna CATIE, CUtLASS och EUFEST sammanfatta följande nya eller konsoliderande information:
•  Biverkningsprofilen snarare än skillnaderna i effekt är troligen det som bör utgöra grunden för val av antipsykiska läkemedel.
•  SGA skiljer sig inte signifikant från FGA avseende symtomlindring men är dyrare. Det finns dock avsevärda skillnader inom gruppen SGA avseende effekter och biverkningar. Dessutom är kunskapen om eventuella skillnader avseende effekt på livskvalitet, kognition och social funktion otillräcklig.
• SGA har inte färre biverkningar än FGA vid gruppjämförelse.
• Metabola syndromet var en ofta förekommande biverkning, framför allt hos patienter som fick klozapin och olanzapin. Därför bör dessa patienter monitoreras regelbundet.
• Generellt skiljer sig inte följsamhet till ordination eller risk för terapiavbrott mellan SGA och FGA, men betydande skillnader rapporteras för specifika preparat. Med tanke på den väsentligen likvärdiga effekten är biverkningsprofilen en viktigare faktor vid val av preparat.
• Valet av läkemedel vid antipsykotisk behandling måste individualiseras, men det finns ingen systematisk nackdel att välja FGA framför SGA. (Livskvalitet har introducerats som ett sekundärt utfallsmått på senare år. Skillnader mellan preparaten är än så länge kliniskt måttliga, obetydliga eller dåligt kartlagda. Enstaka observationer, t ex EUFEST, talar för att behandling av nyinsjuknade i schizofreni kanske är mer utslagsgivande avseende skillnader i effekt på global funktion.)
• Utifrån vad vi vet om SGA och FGA vad gäller såväl effekt som biverkningsprofil finner vi rekommendationerna från Läkemedelssakkunniga (Läksak) i Stockholms läns landsting, som de kommer till uttryck i Kloka listan [15], ändamålsenliga och evidensbaserade. Som grupp är de nyare preparaten (SGA) så olika att det ter sig kliniskt meningslöst att sammanföra dessa som likvärdiga eller direkt utbytbara vid val av preparat.
*
Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.
*
Christoffer Rahm har bidragit med dataanlys och språkgranskning.




Om tabellen är svårläst finns den som pdf.





Figur 1. Metabola förändringar i relation till histamin H1:s bindningsaffinitet. Efter Kroeze et al [14].



Om tabellen är svårläst finns den som pdf.