
Prevention och behandling av syndromet akut njurskada
Akut njurskada är signifikant associerad med ökad morbiditet och mortalitet och uppstår ofta sekundärt till andra sjukdomar eller organsvikter. Akut njurskada bör monitoreras noggrant och njurarna skyddas i görligaste mån, och om njurfunktionen försämras bör njurersättningsterapi påbörjas. (4 kommentarer)

OMI – nytt begrepp för infarkt vid akut kranskärlsocklusion
Ny klassificering av infarktpatienter har föreslagits med tanke på STEMI-begreppets begränsningar. (2 kommentarer)

Överföringen från barn- till vuxensjukvård vid astma
Unga med astma riskerar att tappa kontakten med sjukvården under överföringen från barn- till vuxensjukvård och ett övergångsprogram för gruppen saknas. Genom att förbereda unga med astma för egenvård kan man förbättra deras hälsorelaterade livskvalitet, öka symtomkontrollen och minska risken för försämringsperioder. (4 kommentarer)
Palliativ sedering – etiska och kliniska rekommendationer

Palliativ sedering innebär medvetandesänkning av en patient i livets slutskede för att lindra ett lidande som inte bedöms kunna lindras tillräckligt med andra metoder. Etikutskottet i Svensk förening för palliativ medicin har utformat kompletterande rekommendationer rörande kontinuerlig djup palliativ sedering. (1 kommentar)

Risker med hjärt–lungräddning vid larm om misstänkt hjärtstopp
Överlevnaden efter hjärtstopp utanför sjukhus kan öka om ambulanssjukvården kombineras med system av frivilliga livräddare. Fördelarna med ett sådant system överväger – men det finns flera etiska frågeställningar att ta ställning till. (2 kommentarer)