Denna webbplats vänder sig till läkare

Lindrig intellektuell funktionsned­sättning inte bara en skolfråga

Lindrig intellektuell funktionsned­sättning berör många specialiteter

Lindrig intellektuell funktionsnedsättning är ofta en svår diagnos att fastställa, men trots det förväntas i dag att utredningen för flertalet barn sker inom skolans elevhälsa. Så kallade ESSENCE-team med barnmedicinska/barnneurologiska och barnpsykiatriska kompetenser under »ett och samma tak«, och i samverkan med elevhälsan, skulle påtagligt förbättra utredning och uppföljning för patientgruppen.

Perifera nervskador av penetrerande projektiler

Perifera nervskador orsakade av penetrerande projektiler

Nervskador vid extremitetsskador av penetrerande projektiler vid lokala och internationella konflikter är viktiga att tidigt diagnostisera och behandla. Ett snabbt och kompetent multidisciplinärt omhändertagande av patientens alla skador är avgörande för prognosen.

Genredigering förändrar snabbt behandling av ärftliga sjukdomar

Genredigering förändrar snabbt behandling av ärftliga sjukdomar

Ett flertal kliniska studier pågår, och det första preparatet har nyligen godkänts i USA och EU. Genredigering kan genomföras på olika sätt, och framtiden får utvisa vilka metoder som är effektivast och samtidigt uppvisar lägst antal, och minst allvarliga, biverkningar.

Oförmåga att rapa – retrograd övre esofagussfinkterdysfunktion

Oförmåga att rapa – retrograd övre esofagussfinkterdysfunktion

Denna sjukdom är okänd för i stort sett alla läkare, men måste uppmärksammas på grund av det lidande den medför. De vanligaste symtomen är smärtor från epigastriet och bröstet, höga, socialt handikappande ljud från bröst och hals, abdominell distension och svår flatulens. (1 kommentar)

Nya antikroppsbehandlingar mot Alzheimers sjukdom

Nya antikroppsbehandlingar mot Alzheimers sjukdom ställer krav

Antikroppsbehandling riktad mot amyloid-beta har nyligen erhållit begränsat godkännande i EU. Ett införande av de nya läkemedlen i Sverige skulle kräva stora kringresurser och prioriteringar, vilket manar till nationell förberedelse och samordning med god representation från berörda specialiteter. (12 kommentarer)

Anemi vanligt bland idrottare

Anemi vanligt bland idrottare

Anemi hos idrottare kan medföra begränsningar i prestationsförmågan, och det är därför viktigt att screena och utreda framför allt kvinnliga idrottare för anemi med eller utan järnbrist och att behandla vid behov. (2 kommentarer)

Förväntanseffekter vid SSRI-behandling av social ångest

Förväntanseffekter vid SSRI-behandling av social ångest

SSRI och KBT är evidensbaserade behandlingar vid social ångest, men PET-data tyder på neurokemiska skillnader i deras verkningsmekanism. Hälften av SSRI:s effekter vid social ångest kan bero på förväntningar förmedlade av behandlaren.

Hyperferritinemi – utredning, diagnos och behandling

Hyperferritinemi – utredning, diagnos och behandling

Ferritin i serum är en av de mest efterfrågade analyserna i både primär- och slutenvård, och ofta ses förhöjda värden.

Den diabetiska handen – ett i dag bortglömt syndrom

Den diabetiska handen

Individer med diabetes drabbas ofta av flera av de tillstånd som inkluderas i begreppet »den diabetiska handen«. Kirurgisk behandling är ofta effektiv för symtom­lindring. Ett nära samarbete med företrädare för allmän­medicin, diabetesvård, arbets- och fysioterapeuter samt ortoped- eller handkirurger kan förbättra utfallet för drabbade individer.

Nya forskningsrön om Alzheimers sjukdom vid Downs syndrom

Alzheimers sjukdom vid Downs syndrom – nya forskningsrön

Det finns nya metoder för kognitiv testning, radiologiska undersökningar och biomarkörer som kan differentiera demenssymtom från utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar. I artikeln sammanfattas forskning om Downs syndrom och Alzheimers sjukdom som kan gagna kliniska undersökningar och utredningar av personer med Downs syndrom inom en snar framtid.

Råd om fysisk aktivitet efter spontan kranskärlsdissektion

Råd om fysisk aktivitet efter spontan kranskärlsdissektion

Patienter med spontan kranskärlsdissektion behöver uppmuntras till fysisk aktivitet för att undvika en ohälsosam livsstil. Medelintensiv aerob träning och styrketräning med låga vikter tycks vara säker, men ytterligare studier behövs.

Perkutan endoskopisk gastrostomi: nya råd för handläggning

Perkutan endoskopisk gastrostomi – nya nationella rekommendationer

Enterala nutritionssonder utgör ett viktigt hjälpmedel hos stora patientgrupper, såsom patienter med motorneuronsjukdomar, obstruerande malignitet, stroke eller akuta katabola tillstånd. Artikeln redogör för nya rekommendationer för handläggningen av perkutan endoskopisk gastrostomi (PEG).

Proteinreducerad kost behöver återupptäckas vid njursvikt

Proteinreducerad kost behöver återupptäckas vid njursvikt

Vid avancerad njursvikt utan dialys är behandling med proteinreducerad kost en väl beprövad och säker form av egenvård som ger symtomlindring och kan uppskjuta och ibland även ersätta dialys.

Hälsorelaterad livskvalitet vid inflammatorisk tarmsjukdom

Hälsorelaterad livskvalitet vid inflammatorisk tarmsjukdom

Behandlingsmålen ska förutom stabil inflammationskontroll även ta hänsyn till hälsorelaterad livskvalitet och vanliga extraintestinala manifestationer. Järnbrist är mycket vanlig vid IBD och bör fortlöpande monitoreras och behandlas.

Intensivvård efter hjärtstopp

Intensivvård efter hjärtstopp

Vård efter hjärtstopp utgör en betydande andel av svensk intensivvård med ca 6 000 intensivvårdsdygn per år.  I denna artikel sammanfattar HLR-rådets arbetsgrupp riktlinjer från 2021 för vård efter hjärtstopp hos vuxna samt relevanta studier som publicerats därefter.

Nya rekommendationer för infusion av betalaktamantibiotika

Nya rekommendationer för betalaktamantibiotika

Kontroll av antibiotikakoncentrationer i plasma (TDM) bör övervägas när det finns anledning att misstänka en avvikande farmakokinetik. (1 kommentar)

Ablationsbehandling hos patienter med strukturell hjärtsjukdom

Ablationsbehandling hos patienter med hjärtsjukdom

Ablationsbehandling av VT är effektiv för att minska arytmirecidiv och framtida ICD-tillslag. VT-ablation är ett komplext ingrepp som kräver ett multidisciplinärt samarbete på centrum med adekvata resurser och erfarenhet. (2 kommentarer)

Blodtest – fönster till hjärnan vid Alzheimers sjukdom

Blodtest vid Alzheimers sjukdom

En ny hjärnspecifik variant av tau-protein (BD-tau) visar lovande resultat som markör för neurodegeneration av alzheimertyp. (1 kommentar)

Psykedelisk psykiatri – det finns anledning att vara optimistisk

Psykedelisk psykiatri – det finns anledning att vara optimistisk

Under de sista tio åren har flera fas 2-prövningar av så kallade klassiska psykedelika, som är serotonin 2A (5-HT2A)-agonister, visat på stora och långvariga positiva effekter vid depressions- och ångestsymtom. (19 kommentarer)

Molekylär diagnostik ger bättre behandling av tyreoideacancer

Molekylär diagnostik ger bättre behandling av tyreoideacancer

Anaplastisk och lågt differentierad tyreoideacancer är sällsynta tumörer med snabb sjukdomsprogress och dålig prognos. Nya framsteg inom tumörpatologi, molekylärpatologisk analys samt målriktade läkemedel medför sannolikt en mer framgångsrik behandling.

1 2 3 23