Trots omfattande framsteg inom global hälsa de senaste decennierna uteblir anestesi och kirurgi ofta från diskursen. Området är mycket brett och innefattar bland annat katastrofmedicin, trauma, gynekologi och obstetrik, barn-, neuro-, plastik- och kärlkirurgi och arbetet kring operativa ingrepp såsom anestesi, intensivvård, rehabilitering och annan uppföljning. Antalet dödsfall till följd av åkommor som hade kunnat förhindras med kirurgi överskrider det årliga antalet människor som dör av hiv/aids, malaria och tuberkulos tillsammans. Det är inte särskilt förvånande, med tanke på att drygt 70 procent av jordens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi. Ändå har varken anestesi eller kirurgi prioriterats historiskt vid fördelning av resurser inom global hälsa. Att investera i säker anestesi och kirurgi i resursfattiga områden är inte bara kostnadseffektivt och livräddande, det bidrar även till en ekonomisk tillväxt. Utan adekvata åtgärder för att tillgodose behoven av säker anestesi och kirurgi beräknas den ekonomiska förlusten i produktivitet i låg- och medelinkomstländer uppgå till 12 triljoner år 2030.
I takt med att säker anestesi och kirurgi kommit att utvecklas inom området global hälsa har det förlegade perspektivet med unilaterala, kortsiktiga insatser från nord till syd delvis ersatts av ett postkolonialt perspektiv med bilaterala, evidensbaserade samarbeten som bygger på långsiktighet och faktiska behov. En hållbar väg mot en jämlik och säker tillgång till anestesiologisk och kirurgisk vård innebär att insatser främst bygger på evidens, och inte enbart välvilja. Som vi kommer att belysa i detta temanummer kvarstår mångahanda utmaningar, till exempel val av struktur på samarbeten mellan länder och institutioner, men också de mångfasetterade orsakerna till bristen på tillgång till säker kirurgisk vård, såsom brist på personal med rätt kompetens.
Nordic Network for Global Surgery and Anesthesia (NNGSA) är ett nätverk som grundades 2015 för både yrkesverksamma och intresserade inom akademisk eller klinisk global anestesi och kirurgi i Norden. Nätverket syftar till att dela kunskap, påverka beslutsfattare samt skapa samarbetsmöjligheter inom forskning och utbildning. Initiativet till detta temanummer kommer från NNGSA, som innefattar ett hundratal medlemmar, både kliniker och forskare. Således följer nu ett antal artiklar om anestesi, kirurgi, intensivvård och obstetrik. Det finns stora möjligheter att göra en insats, men det krävs att varje enskild individ tar ansvar och ser till att göra största möjliga nytta utifrån kompetens och behov. Vi har listat sätt för dig som är intresserad av området att engagera dig, se Fakta 1.
Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.
Vendela Herdell är tidigare ordförande i nätverket NNGSA. Emily Tegnell är vice ordförande i nätverket.
Fakta 1. Lista över initiativ
Denna lista är inte komplett, utan bör ses som ett axplock av organisationer och initiativ. Vi vill uppmuntra var och en att göra sina egna etiska överväganden vid engagemang. Det finns många fler organisationer, och vi tar gärna emot förslag på thenngsa@gmail.com. Listan uppdateras kontinuerligt på https://nngsa.wordpress.com.
Listan är sammanställd av Vendela Herdell, Ellen Barrett, Emily Tegnell och Juuli Palmu.
- Läkare utan gränser. Välkänd hjälporganisation med projekt i över 75 länder. Flertalet framför allt kliniska projekt tillgängliga inom anestesi respektive kirurgi, varierande mellan 4–6 veckor och upp till 12 månader.
- United Nations Global surgery learning hub. Nylanserad webbplats av United Nations Institute for Training and Research (UNITAR) i samarbete med Global Surgery Foundation, med ett stort utbud av internationella kurser fokuserade på utbildning och praktisk träning inom global kirurgi och anestesi.
- Life Support Foundation. Internationell Aniva-specifik organisation med flertalet bilaterala projekt inom klinik, utbildning och forskning i låg-och medelinkomstländer. Här ingår: EECC: Essential Emergency and Critical Care (EECC) är ett globalt initiativ som syftar till att säkerställa grundläggande akut- och intensivvård för alla patienter, oavsett resurser, genom enkla, livräddande åtgärder och behandlingar och Zanzibar Endorced Project (ZEP): ett initiativ där ST-läkare/specialister inom anestesi kan åka till Tanzania.
- Operation Smile. Arbetar med både operativa och icke-operativa interventioner för barn med läpp- och gomspalt i låg- och medelinkomstländer. Möjlighet till både kortare och längre uppdrag, bland annat inom kirurgi och anestesi.
- Operation Change. En obunden välgörenhetsorganisation grundad av personal från Operation Aid. Verksamma i Sverige och Polen samt Ukraina efter den ryska fullskaliga invasionen 2022. Möjlighet till uppdrag om minst 14 dagar som bland annat medicinsk volontär.
- Swedish African Neurosurgery Collaboration (SANC). Organisation med syfte att stödja långsiktig neurokirurgisk utveckling, bland annat i Nigeria, Ghana, Liberia och Sverige, genom bilaterala interprofessionella utbyten och nätverkande inom neurokirurgi.
- Sweden Ethiopia Surgery and Anaesthesia Cooperation (SESAC). Ideell förening bildad av kollegor i Sydöstra sjukvårdsregionen som driver ett bilateralt utbytesprogram tillsammans med kollegor vid Gondar University Hospital i Etiopien.
- Internationella medicinska programmet (IMP). Organiserar bilaterala utbytesprogram för hälso- och sjukvårdsprofessioner mellan Region Östergötland och låg- och medelinkomstländer eller länder som drabbats av kriser.
- Nordic Network for Global Surgery and Anaesthesia (NNGSA). Nätverk som grundades 2015 för både yrkesverksamma och intresserade inom akademisk eller klinisk global kirurgi och anestesi i Norden. Syftet är att dela kunskap, att skapa utbildnings- och samarbetsmöjligheter och att påverka beslutsfattare. Regelbundna nätverksträffar.
- Läkarbanken (Skandinaviska läkarbanken & Rotarys läkarbank). Två organisationer under samma kansli med kortare uppdrag för specialistläkare och annan sjukvårdspersonal på ca 3–6 veckor till sjukhus i låg- och medelinkomstländer.
- European Society of Anaesthesiology and Intensive Care (ESAIC). Erbjuder kortare kliniska utbyten inom anestesi till hög- och medelinkomstländer i Europa.
- Intersurgeon. Ett gratis nätverk för att främja samarbete inom klinik, utbildning och forskning inom global kirurgi.
- Program in Global Surgery and Social Change. Ett samarbete mellan sjukhus, institutionen för global hälsa och socialmedicin vid Harvard och Partners in health (PIH) med syfte att stärka globala kirurgiska hälsosystem. Möjlighet till fellowship med fokus på forskning.
- World Federation of Anaesthesiologists (WFSA) är en global organisation som arbetar för att förbättra säkerhet och kvalitet inom anestesi och perioperativ vård genom utbildning, forskning och internationellt samarbete mellan anestesiologer.
- World Federation of Intensive and Critical Care (WFICC) är en global organisation som främjar utbildning, forskning och samarbete för att förbättra vården av kritiskt sjuka patienter och stärka intensivvårdskapaciteten världen över.
(uppdaterad 2024-11-27)