Denna webbplats vänder sig till läkare

5 frågor: »Kliniskt utmanande ämne«

5 frågor till Anna-Maria Zadig

Anna-Maria Zadig, ST-läkare, har tillsammans med Gylfí Ásbjörnsson och Martin Salö har skrivit en artikel om akut skrotum hos barn.

5 frågor till Elsa Lanke: »Vetskapen om symtomet är låg«

5 frågor till Elsa Lanke

Elsa Lanke är med dr och specialistläkare i allmänmedicin vid S:t Lars vårdcentral i Lund. Hon har tillsammans med medförfattare skrivit artikeln »Ovanligt symtom med hög klinisk valör vid Hodgkins lymfom«.

5 frågor: Kan likna ett sårigt eksem

5 frågor till Julie Christiansen

Julie Christiansen är dermatolog och överläkare vid hudkliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund. Hon har tillsammans med kollegor skrivit artikeln om nekrolytiskt migrerande erytem och glukagonom.

»Fortfarande väldig främmande för många läkare«

5 frågor till Hedvig Björkman

Hedvig Björkman, ST-läkare, är en av författarna bakom artikeln »ABC om sicklecellsjukdom – vanliga och farliga komplikationer«.

Mjukdelsinfektion orsakad av Saksenaea kan vara livshotande

5 frågor till Michael Axenhus

Michael Axenhus, ST-läkare, är en av författarna till fallbeskrivningen Saksenaea-svamp gav invasiv infektion hos frisk traumapatient

5 frågor: Gäller att hålla ögonen öppna

5 frågor till Helena Filipsson Nyström

Helena Filipsson Nyström, professor och universitetssjukhus­överläkare i Göte­borg, är gästredaktör för Tema Hypertyreos och en av författarna till artikeln om endokrin oftalmopati.

5 frågor: »Ska inte vara något skamligt«

5 frågor till Margareta Hedström

Margareta Hedström, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och adjungerad professor i ortopedisk kirurgi, Karolinska institutet, har tillsammans med kollegor skrivit artikeln »Regional skillnad i incidensen av patient­­skador efter ledprotes­operation«.

5 frågor: AI-modeller blir viktiga verktyg

5 frågor till Rebecka Arnsrud Godtman

Rebecka Arnsrud Godtman, docent, specialistläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg, är en av författarna till temaartikeln om prostatacancerdiagnostik.

5 frågor: »Ett djupt meningsfullt arbete«

5 frågor till Margaretha Stenmarker

Margaretha Stenmarker, docent och överläkare vid barnkliniken, Region Jönköpings län, är en av författarna till en studie om palliativ vård av barn med cancer.

5 frågor: 2 timmar till cirkulationskollaps

5 frågor till Erik Norberg

Erik Norberg, ST-läkare, Anopiva, Östersunds sjukhus, har tillsammans med medförfattare beskrivit ett fall av allvarlig bupropionförgiftning.

5 frågor: »Vi behöver nya samarbetsvägar«

5 frågor: »Lite märkligt att man inte hittat någon effektiv behandling«

Anna Norhammar är gästredaktör för Tema Munhälsa, överläkare och adjungerad professor i kardiologi, Karolinska institutet, och en av författarna till artikeln om dia­betes och paradontit.

4 frågor: Vi har flera större studier i gång

4 frågor till Martin Kraepelien

Martin Kraepelien är leg psykolog, med dr vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet. Han har tillsammans med kollegor skrivit artikeln »Internetförmedlad psykologisk egenvård«.

5 frågor: »Esofagus-EKG är en procedur som vi bör behärska«

5 frågor till Åslög Hellström Vogel

Åslög Hellström Vogel har tillsammans med Eric Dryver, Erik Ljungström och Pyotr G Platonov skrivit en ABC-artikel om esofagus-EKG.

5 frågor: Det var en slump att jag var jour

5 frågor till Evangelos Giannakos

Evangelos Giannakos är reumatolog vid kliniken för reumatologi samt hud- och könssjukdomar Sörmland, Mälarsjukhuset, Eskilstuna, och har beskrivit ett fall av mystiskt återkommande lymfadenit.

5 frågor: »Nu får vi en viktig förändring«

5 frågor till Sofie Bäärnhielm

Sofie Bäärnhielm är överläkare och sektionschef vid Transkulturellt centrum i Stockholm och huvudförfattare till en av artiklarna om post­traumatiskt stressyndrom.

»Vi var tidigt ute ...«

5 frågor till Johan Lindström

Johan Lindström, med dr och överläkare vid infektionskliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg, har tillsammans med kollegor gjort studien »Telefonuppföljning kring sepsis gav ingen nytta för patienterna«.

5 frågor: »har utstått ett par mTBI själv«

5 frågor till Ronja Vesterlund

Ronja Vesterlund, läkarstuderande, är en av författarna till ABC-artikeln om lätt traumatisk hjärnskada, mTBI, hos vuxna.

5 frågor: »Jag är nyfiken och gillar breda specialiteter«

5 frågor till Naldy Parodi López

Naldy Parodi López med dr, Sahlgrenska akademin, specialist­läkare i allmänmedi­cin och ST-läkare i klinisk farmakologi, Sahlgrenska universi­tetssjukhuset, har tillsammans med kollegor gjort studien kring Socialstyrelsens kvalitetsindikator »Läkemedel som bör undvikas till äldre om inte särskilda skäl föreligger«.

5 frågor: »Allt tyder på att det ökar rejält«

5 frågor till Staffan Svensson

Staffan Svensson, allmänläkare och klinisk farmakolog, Göteborg, är en av författarna av en medi­cinsk kommentar till tre fallbeskrivningar om skador av lustgasanvändning.

4 frågor: »... ökade hälsoskillnader«

Fyra frågor till Sven Bremberg

Sven Bremberg är docent vid institutionen för global folkhälsa, Karolinska institutet. Han har tillsammans med Gunnar Ågren gjort en studie kring begreppet »död av förtvivlan«. 

1 2 3 14