Varför skrev ni artikeln just nu?

Padelsporten har ökat kraftigt i Sverige under det senaste året. Samtidigt har vi uppmärksammat att det regelbundet kommer patienter till vår klinik med ögonskador till följd av padel. Vi kan se likheter med hur ett ökat antal ögonskador observerades i samband med utvecklingen av innebandyn i slutet av 90-talet.

Vilka sporter förutom padel och innebandy ser du som risksporter för ögonen?

Egentligen utgör alla boll- och närkampssporter en risk. Men jag tror att bollsporter med snabbare spel såsom innebandy, squash och padel ökar risken för ögonskador. Dessutom har dessa sporter en bollstorlek som passar väldigt väl i ögonhålan.

Hur stor andel av dina patienter har skadats vid sportutövande?

På ögonakuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset ser vi idrottsskador varje vecka. Just padelskador har jag de senaste månaderna fått rapport om cirka 1 fall per vecka på vår klinik.

Hur tycker du att man ska göra för att få människor att använda skyddsglasögon?

Idrottare och motionärer behöver informeras om risken för allvarliga ögonskador i samband med padelspel. Dessutom hoppas jag att fler idrottshallar ska börja med försäljning av skyddsglasögon för att göra dem mer tillgängliga för padelspelarna.

Spelar du själv padel – eller är du avskräckt?

Det verkar väldigt kul, så när pandemin lugnar ner sig kommer jag att testa – med skyddsglasögon på!