Vilken är den typiska symtombilden vid spontan intrakraniell hypotension?

– Den klassiska symtombilden är en ortostatisk huvudvärk, oftast i nacken, som förbättras vid liggande.

Varför blir många feldiagnostiserade?

– Jag tror dels att det beror på en generell kunskapslucka hos allmänheten och läkare. SIH var inte något som ingick i grundutbildningen eller vid AT-tjänstgöringen. Dels tror jag att det beror på att klassiska ortostatiska symtom blir diffusa och svårtolkade efter en längre tid.

Vad är det viktigaste du vill att man tar med sig från er artikel?

– Dels vill jag inge hopp, det vill säga att en bra och effektiv behandling finns. Dels vill jag framhålla att det ibland krävs extra noggrann diagnostik och att man inte ska ge upp om misstanken är stark.

Vilka är de främsta förbättringarna som skett inom behandlingen de senaste åren?

– Mest spännande har varit att se hur behandlingen har utvecklats till att bli ett minimalinvasivt och relativt kort kirurgiskt ingrepp med omedelbar förbättring av besvären. Den neuroradiologiska diagnostiken har också blivit skarpare.

Ni jobbar alla i Tyskland. Hur kommer det sig att ni har skrivit den här artikeln för Läkartidningen?

– Idén uppstod ursprungligen efter att vi träffat neurokirurgiska kollegor från Sverige som kände till vår klinik och vår specialitet inom SIH och efterfrågade en utbildning om ämnet. Vi har också behandlat flera svenskar på vår klinik efter att de gått flera år utan diagnos. Eftersom jag själv är svensk tänkte jag att det kunde vara en bra idé att skriva en ABC-artikel om ämnet, då Läkartidningen läses av en majoritet av svenska läkare och skulle vara ett utmärkt forum att sprida mer kunskap kring sjukdomen.