Hur kom det sig att du skrev artikeln?
– Det är faktiskt en rolig historia. Jag gjorde ett quiz i en medicinsk tidskrift, och rätt svar på olika frågor ledde till diagnosen Kikuchi–Fujimotos sjukdom. Jag hade inte hört talas om denna diagnos förut, och den väckte mitt intresse. Ett år senare kom patienten till mottagningen. Många specialiteter kan bli inblandade, och jag tror att det är av stor nytta att informera om denna diagnos.
Vad var skillnaden i samband med det tredje skovet som ledde till att ni ställde diagnosen?
– Den enda skillnaden var att en reumatolog blev involverad. Det var en slump att jag var på jour denna vecka.
Hur hänger det sista mindre skovet samman med coronavaccinationen?
– Det har beskrivits flera fall av Kikuchi–Fujimotos sjukdom i samband med coronainfektion eller -vaccination. Lymfadenit är en känd biverkning av coronavaccinationen. Infektionen i sig eller vaccinationen driver en immunologisk process som leder till Kikuchi–Fujimotos sjukdom.
Vad är det viktigaste läsarna kan ta med sig från fallbeskrivningen?
– En långdragen feber med lymfadenopati hos yngre bör väcka misstanke när man har uteslutit vanligare orsaker. Det är också viktigt att veta att sjukdomen i vissa fall kan bli livshotande eller utvecklas till SLE.
När är du mest nöjd med ditt yrkesval?
– Jag är mest nöjd när patienten äntligen får en diagnos efter många år av lidande. Inom reumatologi är det inte ovanligt att diagnosen fördröjs upp till 10 år.