Vad fick er att skriva artiklarna?
– Läkartidningens redaktör Margaretha Bågedahl Strindlund hörde av sig och tyckte att det behövdes en uppdatering om PTSD.
Tror du att definitionerna av PTSD kommer att förändras ytterligare?
– Psykiatriska diagnoser är en sorts hypoteser utifrån medicinsk kunskap men också samhällsdebatt, vilket gör att diagnoser ändras med ny kunskap och förståelse. Nu får vi en viktig förändring med diagnosen »komplex PTSD«, som ringar in mer komplicerade tillstånd. Detta skapar bättre förutsättningar för behandlingsforskning men också fördjupad kunskap om reaktioner vid svåra trauman.
Kunskapen om PTSD växer snabbt. På vilka områden händer det mest?
– Bland annat inom behandlingsforskning och om betydelsen av barndomstrauma. Vi skulle behöva en bättre epidemiologisk kunskap om förekomst av PTSD i Sverige. Men PTSD handlar inte bara om en medicinsk diagnos utan också om att möta människor som varit svårt utsatta och förstå och möta deras sociala situation och existentiella villkor.
Hur ska ett »samordnat nationellt kunskapsstöd« skapas?
– Här har jag inget färdigt svar. Det vore bra med en grupp som tittade på hur ny kunskap om PTSD kan nå ut i vården, så att patienter i hela landet kan få ta del av likvärdig behandling.
Vad är det bästa med ditt arbete?
– Mitt arbete på Transkulturellt centrum handlar till stor del om utbildning av vårdpersonal i att möta patienter med en migrations- eller flyktingbakgrund. En viktig del i detta är utbildningar om trauma och PTSD. Det roligaste är att möta vårdpersonalens engagemang och höga ambitioner.