Foto: Ninni Andersson

Vad fick er att göra studien?

– Flera av oss är eller har varit involverade i Internetpsykiatrienheten, Region Stockholm, som erbjuder internetbehandling med behandlarstöd i reguljär vård sedan 2007. När vi fick möjlig­het att vidareutveckla internetbehand­ling ville vi inte bara göra mer av sam­ma, utan också utveckla konceptet till något som är lättare att administrera för vårdpersonal och gav en bättre användarupplevelse för brukare.

Får vi se mer av internetförmedlad psykologisk egenvård i framtiden?

– Ja, jag upplever att många vill jobba med beteendeförändring relaterad till psykisk och kroppslig hälsa på egen hand. Strukturerad egenvård är ett mellanting mellan ren självhjälp, som nås via exempelvis en bok eller en app, och vårdens mer omfattande interventioner.

Kan internetförmedlad psykologisk egenvård integreras med AI?

– Som grundkoncept tror jag på teknologisk enkelhet. I princip skulle man kunna göra psykologisk egenvård med en broschyr, penna och två telefonsamtal. Men internetformatet möjliggör också mer högteknologisk vidareutveckling. En möjlig vidareutveckling skulle till exempel vara ett datadrivet beslutsstöd som flaggar när en deltagare är i behov av extra stöd och inte längre kan jobba med beteendeförändring på egen hand.

Har ni ytterligare studier på gång?

– Vi har flera större randomiserade studier i gång; i några studier försöker vi optimera egenvårdsprogrammen beträffande effektivitet och tidsåtgång för personal, i andra jämför vi egenvård­en med mer omfattande program som tidigare visat goda resultat. Vi gör också test ute i reguljär klinik samt språkliga och kulturella an­pas­­sning­ar av egenvårdsmaterial.