Hur länge har sambandet mellan parodontit och diabetes varit känt?
Redan 1936 kom en vetenskaplig rapport om ökad förekomst av parodontit vid diabetes. Det som är lite nytt är att okänd diabetes kan föreligga hos de med svår parodontit.
Finns det något i artikeln som du skulle vilja se mer forskning om?
Bättre kartläggning av dagsläget för dem med typ 1- och typ 2-diabetes, så att man kan rikta insatser till dem med hög risk för sämre tandhälsa. Kan man få vinster av att sammankoppla tandvård med prevention kring hjärt–kärlhälsa och fånga upp riskgrupper i tandvården? Skulle riktade inflammationshämmande läkemedel kunna fungera vid hög förekomst av inflammation i både mun och kärl? Det är ju lite märkligt att man inte har hittat någon effektiv behandling av parodontit förutom mekaniskt borttagande.
Hur kan förslagen i Fakta 4 i artikeln bli verklighet?
Bättre kunskapsspridning och nya samarbetsvägar mellan tand- och sjukvården. Man slås av den fina kunskapsbanken som tandhygienister har. Här finns icke tillvaratagna möjligheter.
Hur kom du att intressera dig för området munhälsa?
Genom arbetet med Parokrank 2010–2014. Björn Klinge, Lars Rydén och Åke Nygren initierade expertmöten som resulterade i studien, en av de största moderna samarbetsstudierna mellan tand- och hjärtvården i Sverige. 1 600 hjärtinfarktpatienter och kontroller blev undersökta av tandläkare.
Borde tandvården slås samman med övrig hälso- och sjukvård?
Nej, det är jag inte säker på. Men det finns situationer där bättre samarbetsvägar behövs och subvention är befogad.
(uppdaterad 2024-10-22)