Helena Filipsson Nyström

Rökning ökar risken för endokrin oftalmopati – hur kommer det sig?

– Man vet inte den exakta mekanismen.

Vad är viktigt att primärvården tar med sig när det gäller ögonsjukdomen?

– Att endokrin oftalmopati finns, inte bara hos de som har eller har haft Graves sjukdom, och det gäller att hålla ögonen öppna.

Hur kan klyftor överbryggas i hypertyreosvården?

– Genom att möta hela patientens behov, inte bara de strikt medicinska, att synliggöra de mentala symtomen och etablera en rehabiliteringsprocess, att se till att rätt patient är på rätt plats och effektivisera samarbete och processer mellan vårdnivåer och sjukvårdsområden. Genom gemensam differentierad patientinformation vid olika tillfällen, och genom att värdera patientens livskvalitet med validerade frågeformulär genom sjukdomsförloppet.

Var det något i arbetet med vårdprogrammet som överraskade dig?

– Att utgå från patientens behov gav uppmärksamhet åt allt det som inte fanns på plats och som är självklart för många patientgrupper. Det resulterade i en översiktsartikel om omvårdnad, ett arbete i hälsoekonomi före och efter vårdprogrammet utgånget från QALY-effekter, en utbildning för tyreoideasjuksköterskor på Göteborgs universitet och en ny doktorand i omvårdnad.

Hur valde du din specialitet?

– Det är tillfällenas spel att det blev endokrinologi. Dörrar öppnades, jag var uppskattad, behövd och fascinerad över det hormonella samspelet. Att det blev tyreoideafokus har samma orsak, men också att jag tycker om att arbeta med patienter där jag känner att jag kan göra skillnad.