Margareta Hedström

Vad var det som fick er att göra studien?

– Vi ville veta mer om de ortopediska patientskadorna, som utgör en betydande del av samtliga patientskador och mer specifikt efter de vanliga höft- och knäprotesingreppen. Intentionen var att kartlägga och dra lärdom av de nationella fynden.

På vilket sätt kan informationen till patienterna om Löf förbättras?

– Vi i verksamheten måste ta vårt ansvar och informera om patientskadeförsäkringen/Löf där vi kan misstänka en undvikbar skada.

Vilka insatser framöver tror du är viktigast för att förebygga patientskador efter höft- och knäprotesoperationer?

– Att vi börjar granska våra egna patientskador på klinikerna, det vill säga att de hämtas ut från Löf av verksamhetscheferna. Också att vi fokuserar på de vanligaste skadeorsakerna nationellt och funderar över en handlingsplan.

Vad hoppas du att studien ska leda till?

– Att ämnet uppmärksammas och diskuteras och att äldre kollegor delar med sig av egna erfarenheter och stöttar yngre kollegor när något oväntat hänt eller komplikationer uppstått. Det ska inte vara något skamligt med dessa fall.

Har ni ytterligare studier på gång?

– Ja, samarbetet med Svenska ledprotesregistret kan ge oss information om huruvida skadorna lett till revision av proteserna. En revision av en protes innebär en omfattande, ofta komplicerad och kostsam kirurgi med stora konsekvenser för den enskilda patienten.