Hur kom det sig att ni skrev den här artikeln?

– Vi ville uppmärksamma sicklecellsjukdom då det är en sjukdom som blir allt vanligare i Sverige men som fortfarande är väldigt främmande för många läkare. Då dessa patienter kan drabbas av potentiellt livshotande komplikationer till sin sjukdom är det viktigt att man som läkare snabbt kan identifiera dessa patienter. 

Vilka är det som drabbas av sicklecellsjukdom?

– Sicklecellsjukdom är en genetisk sjukdom. Cirka 3 procent av världens befolkning är bärare. Sjukdomen är vanligast i Afrika söder om Sahara, Indien, Saudiarabien och Medelhavsländerna. I Sverige uppskattas antalet individer med sjukdom till 500–600. 

På vilket sätt har behandlingen förbättrats de senaste åren?

– Vi har framför allt blivit bättre på att förebygga och behandla olika organkomplikationer (både akuta och kroniska), vilket har lett till ökad medel­livslängd för patienter med sickle­cellsjukdom. Helt nyligen har även behandling med Crispr/Cas9-teknik blivit godkänd av europeiska läkemedelsmyndigheten.

Vad behövs det för ytterligare forskning om sjukdomen?

– Trots framsteg i behandlingen har patienter med sicklecellsjukdom fortsatt en kraftigt reducerad medellivslängd. Många patienter upplever nedsatt livskvalitet, drabbas av kroniska smärtor och komplikationer från flera organsy­stem och behöver vårdas på sjukhus under långa perioder.

Vilka vill du ska läsa er artikel?

– Då patienterna med sicklecellsjukdom kan drabbas av komplikationer från alla organsystem hoppas jag att kollegor från så många specialiteter som möjligt är intresserade av att läsa denna artikel.