Hur kom det sig att ni skrev artikeln?
– Vi blev tillfrågade om vi ville medverka i temanumret om patientsäkerhet, och det är klart att vi vill ta chansen att belysa patientsäkerhet ur ett primärvårdsperspektiv och hur patientsäkerhetsfrågor ter sig när man är äldre och allvarligt sjuk.
Löper äldre större risk än yngre att drabbas av vårdskador?
– Ja, har du flera sjukdomar och flera läkemedel ökar risken att drabbas av vårdskador. När det gäller försenad allvarlig diagnos vill jag dock flika in att det kan vara riskabelt att vara ung, för det kan ta längre tid för vården att förstå att en yngre person har cancer än att en äldre person har det. Samtidigt finns en risk att överutreda och överbehandla den multisjuka äldre patienten bortom det som ger patientnytta, men där kan arbetet kring kloka kliniska val föregå med gott exempel.
Ni lyfter fram vikten av ökad kommunikation vid vårdövergångar. Känner du till goda exempel där man lyckats?
– Det pågår många bra försök med samverkan, men vi vill inte lyfta fram något specifikt. Min medförfattare Sofia påpekar att det kan vara en god idé att arbeta med sambesök vid vårdövergångar eller parallell vård, till exempel att ASIH, basal hemsjukvård och hemtjänst träffas hemma hos patienten. På så sätt hör alla, inklusive patienten, samma sak, och det blir tydligt vem som gör vad och hur man kommunicerar med varandra.
Några andra åtgärder som skulle öka patientsäkerheten för äldre?
– Att få skriftlig information efter läkarbesök. Att det är enkelt att nå vården. Förstärkt utskrivning. Läkemedelsgenomgångar!
När är du mest nöjd med ditt arbete?
– När jag känner att jag gör skillnad för mina patienter.
Läs även:
Säker primärvård och vård av våra äldre – ett patientperspektiv