Anemi hos idrottare – varför behöver det uppmärksammas?

– Anemi är vanligt, framför allt hos kvinnliga idrottare, och påverkar ofta prestation och allmänt välmående negativt. Då tillståndet bland idrottare ofta är enkelt att behandla är det synd om läkaren missar diagnosen eller om det går för lång tid till behandling. 

Hur påverkar anemi idrottare?

– Idrottaren känner sig ofta trött och svag och prestationsförmågan försämras. Symtomen kommer ofta smygande och är ibland diffusa. Med gradvis uteblivet svar på träning och tävling kan självförtroendet svikta, med negativ psykologisk påverkan som följd. 

Bör man screena fler idrottare för anemi?

– Alla elitidrottare borde göra någon form av hälsoundersökning inklusive hjärtscreening årligen, där anemiprov bör ingå. Även elitmotionären, som arbetar fullt men springer lopp och ibland tränar lika mycket som en elitidrottare, kan ha nytta av årlig hjärtscreening inklusive anemiprov.

Du är också lagläkare för Malmö FF:s herrar. Var kommer ditt intresse för idrottsmedicin ifrån?

– Jag har alltid varit idrottsintresserad och fick sluta min elitidrottskarriär som handbollsspelare i IK Sävehof till följd av flera korsbandsskador. Därefter har jag fortsatt att idrotta och kört svenska klassikern, Ironman och långlopp. I samband med skadorna fick jag ett inre kall att jobba som läkare nära idrotten och hjälpa andra att både må bra och prestera bra under elitidrottskarriären. Parallellt brinner jag för folkhälsa med inriktning på fysisk aktivitet och hur bristen på rörelse gör många sjuka.  

Vilka vill du ska läsa artikeln?

– Jag hoppas att lagläkare i Sverige kan ha nytta av artikeln, men också allmänläkare och andra yrkeskategorier som sjukgymnaster, naprapater och osteopater, som snabbt kan kontakta läkare om det finns misstanke om anemi.