Vem vill ni ska läsa artikeln?
– Vi tror att artikeln kan vara användbar för alla läkare som i sin vardag hanterar patienter med oral antikoagulantiabehandling. Den ger information om när man bör överväga att byta preparat och hur ett byte praktiskt kan genomföras när det bedöms lämpligt.
Vad är det främsta skälet till att inte fler patienter bytt till DOAK tidigare?
– Byte har tidigare ofta initierats i samband med blödningar, biverkningar eller svårigheter att hålla PK(INR) inom terapeutiskt intervall. Hos patienter där warfarinbehandling fungerat väl har man kanske inte övervägt att byta preparat eller diskuterat detta med patienten.
De flesta patienter med warfarinbehandling var män. Hur kommer det sig?
– Förmaksflimmer är något vanligare hos män än hos kvinnor, vilket reflekteras i vår population med drygt 60 procent män. Hos äldre individer jämnas skillnaderna ut något, eftersom kvinnor ofta lever längre och risken för förmaksflimmer ökar med åldern.
Det strukturerade bytet minskade regionens kostnader – med hur mycket?
– Det är svårt att beräkna exakta kostnader, men uppskattningsvis har 2–3 heltidstjänster kunnat omfördelas från »AK-mottagningar« till andra verksamheter. Dessutom har kostnader för provtagning, hembesök och färdtjänst minskat.
Hur valde du din specialitet?
– Möjligheten att kombinera praktiskt arbete med händerna med det internmedicinska tänkandet och problemlösningen var den främsta orsaken. Dessutom har jag alltid tyckt att EKG-tolkning är väldigt roligt!