
Hur kom det sig att ni gjorde studien?
– För att utvärdera hur remitteringen överensstämmer med riktlinjerna i det personcentrerade och sammanhållna vårdförloppet. Det var också viktigt att undersöka om remisserna innehöll information om huruvida patienten genomgått grundbehandling, eftersom otillräckliga remisser kan bidra till långa vårdköer och ineffektiv resursanvändning.
Hur ofta återremitteras patienter efter första konsultationen?
– Det är en betydande andel. I en tidigare studie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset var det mer än hälften av patienterna. Men det skiljer sig mellan olika sjukhus.
Något i resultatet som förvånade er?
– Det mest överraskande var att ingen av de 140 granskade remisserna innehöll fullständig information enligt vårdförloppsriktlinjerna. Dessutom innehöll endast 15 procent av remisserna information om huruvida patienten genomgått fysioterapeutisk träning i minst 3 månader, trots att detta ska ingå enligt både nationella och regionala riktlinjer.
Vilket av era tre förslag tror du är lättast att få gehör för?
– Förmodligen är det förslaget om att fysioterapeuten kan initiera remissen till specialistvård tillsammans med patienten och att primärvårdsläkare kompletterar med information som rör slätröntgen, hjärt- och lungstatus samt medicinering vid behov.
Hur valde du din specialitet?
– Jag var intresserad av de kirurgiska disciplinerna redan som läkarstudent. Jag uppfattade att kollegorna på sjukhuset där jag gjorde min AT var pedagogiska och stöttande – en uppfattning som besannades och har förstärkts under min karriär inom ortopedi. Jag är oerhört glad för mitt val.
Läs även:
Brister i remisser för ortopedisk bedömning av knäledsartros