
Vad är bra med en gemensam enhet för unga med olika kroniska tillstånd?
– En stor fördel är att det är nära till kollegor och övriga medarbetare i teamet. Det är lätt att kommunicera och rådfråga varandra, till exempel enas om gemensamma tider. Arbetet blir både trevligare och effektivare och gagnar patienterna. För ungdomarna är det en fördel att komma till en plats där de känner igen sig och blir igenkända. Koordination och sambesök blir mer tidseffektiva för patienter och familjer.
En artikel i temat beskriver modellen Stepstones. Arbetar ni efter den?
– Nej, vi har inte implementerat Stepstones ännu. Vi planerar att under 2025 ha mer fokus på överföring av ungdomar till vuxenvård, och Stepstones är en modell vi kanske kommer att jobba med.
Ni uppmanar ungdomarna att höra av sig till er vid problem att få kontakt med primärvården. Händer det ofta?
– Nej, inte ofta, men ibland hör de av sig för att till exempel få nya recept då de inte hunnit få kontakt med primärvården.
Vilka svårigheter vid övergång till vuxenvården ser ni främst?
– Om ungdomen uteblir vid besök i vuxenvård verkar rutinen ofta vara att man skickar brev där hen uppmanas att höra av sig. Ungdomar kan ha svårigheter med just detta, vilket medför att de riskerar att falla ur systemet. Vi får ibland höra att man uppfattar att tillgängligheten generellt är sämre inom vuxenvården.
Varför började du arbeta med unga?
– I ungdomsåren händer och formas mycket. Att få förtroendet att vara med på resan mot vuxenlivet är ett privilegium. Det är roligt och givande att ta del i att förbereda den unga på att själv ta ansvar för sin hälsa.
Läs även:
Unik verksamhet på Sachsska med samlad vård för ungdomar