Foto: Erica Olofsson

Varför är det så ojämn spridning av astma i Europa? 

– Spridningen varierar på grund av flera olika faktorer, inklusive miljö- och livsstilsfaktorer. Urbanisering, luftkvalitet och exponering för allergener och irriterande ämnen spelar stor roll. Länder med mer miljöföroreningar och allergenexponering tenderar att ha högre astmaprevalens.

Varför är remission av astma ­vanligare hos barn och ungdomar än hos vuxna?

– Den högre remissionsgraden bland unga kan sannolikt delvis förklaras av ett yngre immunsystem som fort­farande är under utveckling samt att de med åldern kan växa ifrån vissa »symtomtriggers«. Lungor och luftvägar blir även större under uppväxten, och prevalensen av allergisk sensibilisering minskar när barn och tonåringar kommer upp i högre vuxenålder. 

Vad kan förklara den ökade ­astmaprevalensen i många låg- och medelinkomstländer?

– Detta kan delvis förklaras av urbanisering, ökad exponering för allergener och luftföroreningar, förändringar i kostvanor och livsstil samt ökande medvetenhet och diagnostik av astma. Både miljö- och livsstilsförändringar kopplade till ekonomisk tillväxt kan bidra till att fler får astma. 

Varför var Sverige så tidigt ute med befolkningsstudier om astma? 

– Internationellt sett har Sverige länge haft en stark forskningsinfrastruktur och en tradition av att prioritera folkhälsa. 

När är du mest nöjd med ditt yrkesval? 

– När jag ser att forskningen spelar roll för folkhälsan och att den kan leda till konkreta förbättringar i människors liv. Detta stärks särskilt av samarbete med passionerade kollegor världen över som delar min drivkraft för epidemiologisk forskning om obstruktiva lungsjukdomar. 

Läs även:
Astmaepidemiologi – en överblick