Stina Wickström

Vad fick er att skriva artikeln?

– Vi ville uppmärksamma TIL-terapi i Sverige på grund av FDA-godkännandet av en TIL-produkt för behandling av malignt melanom och för att Danmark och Nederländerna ligger långt före oss i sin utveckling kring behandling av patienter med TIL.

När kan TIL-terapi bli standardbehandling i Sverige, och för vad?

– Ett amerikanskt läkemedelsföretag har ansökt om godkännande av TIL-behandling för malignt melanom inom EU. Jag tror att detta kommer att påskynda implementering i Sverige, vilket bör ske inom några år. Först kommer TIL-behandling att bli godkänd för spritt melanom, men sedan förhoppningsvis även för andra solida tumörer, såsom lung- och livmoderhalscancer.

Hur många av de ca 80 TIL-studier som pågår internationellt är svenska?

– I dag finns det två i Sverige, en på Karolinska universitetssjukhuset och en på Sahlgrenska universitetssjukhuset, för behandling av melanom/uvealt melanom. Förhoppningsvis har vi även snart en TIL-prövning för livmoderhals­cancer vid Karolinska institutet.

TIL utvecklades redan på 1980-talet. Varför har det tagit så lång tid?

– Dels har produktionen utvecklats genom åren, dels bromsade nog kontrollpunktshämmarnas framfart fältet. Det tar tid och är komplext att implementera, men framför allt måste det finnas ett intresse för att driva utveckling och implementering framåt.

Vad är det mest spännande du varit med om som forskare?

– Det häftigaste jag har varit med om är just inom den kliniska prövningen, att få se hoppet i en patients eller närståendes ögon, att få höra deras personliga historier kring effekten av terapin och att man sedan kan se att vi har skapat ett kliniskt svar och botat svårt sjuka patienter!

Läs även:
Tumörinfiltrerande lymfocyter – cellterapi med lovande resultat