
Hur kom det sig att ni skrev artikeln?
– Rapporter gällande misstänkta biverkningar efter sekundärexponering fortsätter att komma in till Läkemedelsverket och ökar i antal. Vi vill uppmärksamma förskrivare på riskerna för barn och djur vid behandling med dessa läkemedel, så att de i sin tur kan informera patienten om vikten av att följa användarinstruktioner och försiktighetsåtgärder i produktinformationen.
Vad kan förklara den stora ökningen av transdermala hormonläkemedel?
– Ökningen av användning av transdermala östrogenläkemedel skulle kunna bero på rönen att det ger färre biverkningar (som hjärt–kärlsjukdom) jämfört med oral beredning av östrogen. Transdermal hormonbehandling har även ökat generellt, bland annat då även testosteronläkemedel nu finns för transdermalt bruk.
Hur kan medvetenheten om risken för sekundär exponering öka?
– Mer information! Genom att både hälso- och sjukvården (även djursjukvården) och patienter får information och blir medvetna om riskerna. Det här kan även ge medvetenhet om risker med liknande läkemedel.
Vilka vill ni ska läsa artikeln?
– Alla inom hälso- och sjukvården, men främst förskrivare av de aktuella läkemedlen.
Ni har fått fler rapporter om hundar än människor, hur kan det komma sig?
– För östrogeninnehållande läkemedel stämmer det och kan bero på att vi publicerat artiklar riktade till veterinärer och djurägare som stimulerat rapportering. Information finns i produktinformationer gällande risker för barn men saknas för djur för flera produkter, och det kan vara en anledning till att vi ser fler rapporter för djur.
Läs även:
Risker vid sekundär exponering för hormonläkemedel