
Hur kom det sig att ni gjorde studien?
– Inom ramen för regeringsuppdraget »Uppdrag att stärka och utveckla insatserna inom området psykisk hälsa och suicidprevention med fokus på en säkrare och effektivare läkemedelsanvändning« har Läkemedelsverket och Rättsmedicinalverket studerat sambandet mellan förskrivna läkemedel och förgiftningsdödsfall. Jag engagerades som en del av mitt doktorandprojekt vid Linköpings universitet och Rättsmedicinalverket.
Något i resultatet som förvånade er?
– Ja, särskilt att en betydligt större andel av dem som avlidit i suicid hade hämtat ut läkemedlen på recept, jämfört med olycksfallsförgiftningar. Det var även intressant att andelen suicid med uthämtat recept var så pass hög för de flesta läkemedlen. Ett annat intressant fynd var att alimemazin utmärkte sig genom att en stor andel även vid olycksfall hade fått det utskrivet.
Vad hoppas ni artikeln ska leda till?
– En ökad medvetenhet bland förskrivare, och att förskrivare i möjlig mån begränsar mängden läkemedel som förskrivs per uttag, använder expedieringsintervall och möjligheten att begränsa patientens möjlighet att själv hämta ut läkemedel.
Vem ser över vilka förpackningsstorlekar av alimemazin som kan förskrivas?
– Det är Läkemedelsverket.
Vad handlar din avhandling om?
– Den fokuserar på läkemedels- och narkotikaförgiftningar i Sverige ur ett farmakoepidemiologiskt och rättstoxikologiskt perspektiv. Det övergripande syftet är att kartlägga vilka läkemedel som orsakar dödliga och icke-dödliga förgiftningar och att identifiera skadliga substanser. Vi undersöker även potentiella spridningsvägar av läkemedel i förgiftningssammanhang och kartlägger demografiska och socioekonomiska faktorer hos de förgiftade individerna.
Läs även:
Förgiftning orsakad av förskrivna läkemedel vanlig vid suicid