Allt sedan den euro­peis­ka kardio­log­före­ningen år 2005 rekommenderade hjärtscree­ning med EKG av tävlings­idrottare har screeningens införande och omfattning diskuterats runt om i världen.
I Sverige tillsattes två expertgrupper, och sedan 2005 rekommenderar Riks­idrotts­förbundet hjärtscreening av elit­idrottare från 16 års ålder i vårt land. Socialstyrelsen kompletterade i december 2006 de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård med rekommendationen att hjärt­scree­na riskgrupper, inkluderande individer med hereditet för plötslig död, allvarliga symtom och EKG-avvikelser samt elit­idrot­tare.
Inom idrotten har sedan dess både den europeiska fotbollsfederationen, UEFA, och det internationella fotbollsförbundet, FIFA, infört obligatorisk hjärtscreening inför sina turneringar.
Alla länder har dock inte följt efter med nationella rekommendationer, och kritikerna har ifrågasatt om hjärtscree­ningen uppfyller sedvanliga kriterier för screening. En del, framför allt amerikanerna, har också ifrågasatt inklu­sionen av vilo-EKG i screeningen med hänsyn till de potentiellt många falskt positiva EKG hos friska idrottare som skulle leda till dyra utredningar. Man har också undrat över om incidensen av plötslig hjärtdöd (och därmed problemet) inte är lägre än de tidigare studierna anger.

I British Journal of Sports Medicine (september 2009) diskuteras dessa frågor i ett temanummer inriktat på idrotts­­kardiologi.
I numrets ledare argumenterar Drezner, Pluim och Engebretsen [1] för att incidensen av plötslig död hos unga idrottare (<35 års ålder) är starkt underskattad i tidigare amerikanska studier, och att incidensen snarare ligger i nivå med de italienska siffror som presenterats (1–3/100 000). Detta skulle bero på bristande studiemetodik i amerikanska studier, där man inte kunnat fånga upp alla fall av plötslig död och då erhållit en för låg incidenssiffra [1, 2].Andelen falskt positiva EKG är säkerligen lägre än man tidigare fruktat. I ita­liens­ka studier ses 4–7 procent falskt positiva EKG, i en engelsk studie 3,7 procent, och i en färsk holländsk studie pub­licerad i temanumret [3] var siffran 11 procent. Dessa siffror är betydligt lägre än de 20–40 procent som nämnts i debatten och är avgörande för inklusionen av vilo-EKG i hjärtscree­ningen. Uppdaterade riktlinjer för EKG-tolkning hos idrottare för att minimera antalet falskt positiva EKG har nyligen tagits fram av den europeiska kar­dio­log­före­ningen [4]. Man ska komma ihåg att sensitiviteten i hjärtscree­ning är beroende av att vilo-EKG tas. Utan vilo-EKG hittas endast 3 procent av orsakerna till plötslig död, enligt amerikanska studier. Trots detta är det framför allt i USA som man inte velat inkludera EKG i den hjärtscree­ning av idrottare som man annars förordar, bl a via American Heart Association.En artikel i samma temanummer [5] argumenterar för att hjärtscreeningen uppfyller de av WHO uppställda krite­rierna för meningsfull screening. Kostnadseffektiviteten för hjärtscree­ning är jämförbar med screening för cervixcancer, om än inte lika kostnadseffektiv som scree­ning för bröstcancer. I studien av Bessem et al [3] behövde man screena 143 idrottare för att hitta en idrottare med en kardiovaskulär avvikelse som ledde till restriktion i idrottsutövning, vilket an­ges som acceptabla siffror.I temanumret publiceras också Internationella olympiska kommitténs (IOK) kon­sensusutlåtande om regelbunden hälsokontroll av elit­idrottare [6]. Man över­låter sedan åt varje internationellt specialförbund att göra dessa kontroller obligatoriska eller inte. Regelbunden hjärtscreening rekommenderas, och inklusionen av vilo-EKG ökar betydligt möjligheten att detektera potentiellt livshotande bakomliggande hjärtsjukdom. Man tycker att det finns tillräckligt med evidens för att (åtmin­stone stegvis) inkludera EKG i hjärt­screening av elit­idrottare världen över och att vetenskaplig utvärdering av screeningens effektivitet och omfattning bör genomföras. Hjärtscreening – med EKG – har genom artiklarna i detta temanummer stärkt sin position. De nuvarande svenska screeningriktlinjerna från bl a Socialstyrelsen har också fått ytterligare stöd. * Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.