Cervixcancerincidensen i Sverige korrelerar till täckningsgraden av HPV-test.
Cancerrisken efter ett normalt cytologiprov har uppmätts till 13/100 000, vilket är nästan lika mycket som incidensen i befolkningen som helhet och kan bero på att det säkrare testet (HPV-test) inte erbjudits kvinnor som nyligen haft normal cytologi.
Att öka täckningsgraden av HPV-screening och HPV-vaccination, framför allt bland kvinnor under 30 år, är nästa viktiga steg för att få incidensen under kontroll.
Under en följd av år har incidensen av livmoderhalscancer efter ett prov med normal cytologi ökat. Även efter två på varandra följande normala cytologiprov är cancerincidensen hög, cirka 9/100 000 [1]. Cancerrisken efter ett normalt cytologiprov (intervallcancer) har uppmätts till 13/100 000, vilket är nästan lika mycket som incidensen i befolkningen som helhet (i screeningåldrarna är incidensen i totalbefolkningen 15,5/100 000) [2]. Ökningen av intervallcancer har tillskrivits kvalitetsproblem [1], men varför den fortsätter öka trots kraftfulla kvalitetssäkrande insatser är svårt att förstå. En randomiserad studie fann att cervixcancerincidensen efter ett negativt HPV-test var 1,3/100 000 och höll sig lågt i minst 8 år, medan cancerincidensen efter normal cytologi var hela 7 gånger högre (9/100 000) [3]. I 2015 års nationella screeningprogram ingick att cytologibaserad screening inte skulle användas för kvinnor mellan 30–70 år. Det fanns dock betydande regionala skillnader beträffande implementering av det numera rekommenderade testet (HPV-test), och först 2021 hade alla regioner börjat använda HPV-test [2].
En möjlig förklaring till de höga cancerriskerna efter normal cytologi skulle kunna vara att det säkrare testet (HPV-test) inte erbjudits till kvinnor som nyligen haft normal cytologi. Aktuell täckningsgrad för HPV-test varierar mellan 89 procent och 62 procent bland landets regioner [2] (Tabell 1). Höga täckningsgrader antyder att hela befolkningen i regionen nu troligen erbjudits HPV-test. Den starkare skyddseffekten av HPV-test borde i sin tur resultera i lägre cancerincidens. Betydande variabilitet kan förväntas på grund av litet befolkningsunderlag i många regioner, och variationer i cancerincidens kan förstås bero på många saker. Ändå ses en signifikant korrelation mellan täckningsgrad av HPV-test och cancerincidens (Spearmanns rho =–0,50; P = 0,022) (Tabell 1).
Arbete med att öka täckningsgraden av HPV-screening och HPV-vaccination för kvinnor under 30 år pågår i Sverige [4]. Korrelationen mellan täckningsgrad av HPV-screening och cervixcancerincidens stödjer att nästa viktiga steg för att få incidensen under kontroll är ökad täckningsgrad av HPV-screening för kvinnor över 30 år [5].
Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.