Hos en multisjuk, kroniskt kateterbärande man i 80-års åldern upptäcktes blåfärgad urin, kateter och kateterpåse vid KAD-byte på grund av stopp i flödet. Han behandlades med acetylsalicylsyra (Trombyl), folsyra (Folacin), vitamin B12-preparat, metoprolol (Seloken ZOC), nifedipin (Adalat), dutasterid (Avodart), risperidon (Risperdal), paracetamol (Alvedon) samt ekonazolkräm (Pevaryl), mukopolysackaridpolysulfatkräm (Hirudoid), hydrokortisonkräm samt karbamid- och natriumkloridkräm (Fenuril).
Vid sökning via PubMed, produktresuméer för aktuella läkemedel samt Läkemedelsverkets biverkningsdatabas kunde vi inte finna något stöd för att blå- eller lilafärgad urin skulle ha orsakats av patientens farmakoterapi. Däremot finns lila missfärgning av kateter och kateterpåse beskriven, ett tillstånd som kallas »purple urine bag syndrome« (PUBS) [1–9]. PUBS är associerat med alkalisk urin och urinvägsinfektion/
bakteriuri [2]. Det anses att sulfataser och fosfataser som kan produceras av ett flertal olika urinvägsbakterier kan initiera en process där tryptofanmetaboliten indoxylsulfat omvandlas till indigoblått, som i sin tur interagerar med och lilafärgar plasten i katetern/påsen. Det har diskuterats huruvida tryptofanrik diet ökar risken för PUBS, men konklusiva data till stöd för detta saknas.
Ett flertal fallrapporter angående PUBS finns publicerade [2–7]. Majoriteten av dessa är från asiatiska länder. I en studie av 60 geriatriska, sängbundna patienter i Korea som hade KAD längre än en månad fann man 16 patienter med PUBS. Dessa hade använt kateter under längre tid än patienterna utan PUBS [8]. I en japansk studie av 14 patienter med PUBS och 12 patienter utan PUBS var majoriteten kvinnor. Patienter med PUBS tenderade att ha högre antal bakterier i urinen än patienter utan PUBS [9].
Sammanfattningsvis skulle den aktuella patientens blåfärgade urin kunna bero på PUBS, vilket innebär en lila missfärgning av kateter och kateterpåse på grund av bakteriell produktion av blått pigment.