Frågeställaren har haft ett flertal patienter med ångestproblematik, inklusive generaliserat ångestsyndrom, som initialt svarat väl på pregabalinbehandling men där effekten avtagit och inte återkommit trots ökad dosering.
Pregabalin är strukturellt en GABA-analog, (GABA, gammaaminosmörsyra), men substansens effekt är beroende av bindning till spänningsberoende kalciumkanaler i centrala nervsystemet (CNS).
Pregabalin hämmar frisättningen av ett flertal neurotransmittorer som glutamat, noradrenalin och substans P. Pregabalin binder inte till GABAA- eller GABAB-receptorer och påverkar inte heller återupptaget eller nedbrytningen av GABA. Det är godkänt för behandling av epilepsi, perifer neuropati och generaliserat ångestsyndrom (GAD) [1].

I en kohort på 517 polyneuropati­pa­tienter som under 420 dagar behandlades med en oförändrad genomsnittlig pregabalindos sågs ingen successiv försämring av effekten. Detta antyder att pregabalin inte orsakar någon nämnvärd toleransutveckling vid behandling av neuropatisk smärta. Hos epilepsi­patienter behövde pregabalindosen ­justeras enbart marginellt för att tillräcklig effekt skulle kunna bibehållas under två års behandling [1].

Dokumentationen av långtidsbehandling med pregabalin vid generaliserat ångestsyndrom är bristfällig, då de flesta studier pågått i bara 4–6 ­veckor. Vi har dock hittat en studie där effekten av pregabalin studerats under 24 veckors behandling.
Före randomiseringen behandlades samtliga patienter med pregabalin i 8 veckor. Endast de som svarade på behandlingen randomiserades därefter till antingen pregabalin eller placebo under 24 veckor. Cirka 46 procent av patienterna hoppade av studien under/efter den inledande pregabalinperioden, mestadels på grund av biverkningar.
Totalt 168 patienter randomiserades till pregabalinbehandling och 170 till placebobehandling. Tiden till återfall var signifikant längre i pregabalingruppen än i placebogruppen. I placebogruppen hade 25 procent av patienterna återfallit efter 14 dagars behandling, i pregabalingruppen var motsvarande tid 23 dagar.
När studien avslutades hade 65 prodent av de placebobehandlade uppfyllt återfallskriterierna, och 12 procent hade fullföljt studien utan återfall. I pregabalingruppen hade 42 procent av patienterna återfallit, och 21 procent hade fullföljt studien utan återfall [2]. Denna studie svarar inte på frågan om toleransutveckling men visar att återfall under pregabalinbehandling är vanligt förekommande.
I det svenska biverkningsregistret, Swedis, finns två fall av toleransutveckling rapporterade. Två patienter med ångest och tidigare missbruk rapporterade att de inom kort utvecklade tolerans för pregabalin och ökade sina doser till 1 200 ­respektive 3 000 mg/dygn. Ett flertal rapporter om missbruk finns också [3].

Sammanfattningsvis är det vanligt med återfall vid pregabalinbehandling av GAD, men vi har inte kunnat hitta några belägg för utveckling av tolerans för pregabalin.

Under vinjetten »Läkemedelsfrågan« publiceras ett urval av de frågor som ­behandlats vid någon av de regionala ­läkemedelsinformationscentralerna (LIC), som hjälper sjukvårdspersonal, apotek och läkemedelskommittéer när medicinska läkemedelsproblem uppstår i det dagliga arbetet. Frågorna har sammanställts vid Karolinska universitetssjukhuset av med dr Mia von Euler och farm mag Marine Andersson, avdelningen för klinisk farmakologi. Svaren, som är evidensbaserade och producent­obundna, publiceras även i databasen Drugline. Frågor kan ställas till regionala LIC – telefonnummer finns på <http://www.lic.nu>.