Glyceryltrinitrat verkar relaxerande på glatt muskulatur i kärlväggar och även i mag–tarmkanalen. Glyceryltrinitratets övergång till bröstmjölk har inte studerats. Biotillgängligheten efter anal administration är enligt tillverkaren 50 procent, och systembiverkningar i form av huvudvärk och yrsel är vanliga [1]. Glyceryltrinitrat är fettlösligt, har en måttlig proteinbindningsgrad på cirka 60 procent och kan därför på teoretisk grund förväntas utsöndras och möjligen även ackumuleras i bröstmjölk.
Å andra sidan har substansen en stor distributionsvolym på cirka 200 liter och en extremt kort halveringstid i plasma på bara 1–3 minuter. Den orala biotillgängligheten är också måttlig (mindre än 50 procent) på grund av presystemisk metabolism. Glyceryltrinitratets primära metaboliter (glyceryldinitrater) har en längre halveringstid, mellan 40 minuter och 2 timmar, men bara 10 procent av modersubstansens kärlvidgande effekt [2].
I en studie (publicerad i abstraktform) rapporteras en uppföljning av 43 mödrar som sökt telefonrådgivning angående amning och anal glyceryltrinitratbehandling. Fyrtio mödrar uppgav att de använt glyceryltrinitrat under pågående amningsperiod i en omfattning som varierade mellan en enstaka dos upp till 12 månaders intermittent behandling. Flertalet av mödrarna hade haft biverkningar i form av huvudvärk eller yrsel, men ingen hade observerat några biverkningar hos de ammade barnen [3].
Sammanfattningsvis saknas data om glyceryltrinitrats övergång till bröstmjölk. Med ledning av substansens korta halveringstid och måttliga biotillgänglighet bedöms dock risken för ammade barn vara låg om modern behandlas analt med glyceryltrinitrat i rekommenderad dos. Enligt en rapport noterades inga biverkningar hos 40 ammade barn till behandlade mödrar.