Glyceryltrinitrat verkar relaxerande på glatt muskulatur i kärlväggar och även i mag–tarmkanalen. Glyceryltrinitratets övergång till bröstmjölk har inte studerats. Biotillgängligheten efter anal ­administration är enligt tillverkaren 50 procent, och systembiverkningar i form av huvudvärk och yrsel är vanliga [1]. Glyceryltrinitrat är fettlösligt, har en måttlig proteinbindningsgrad på ­cirka 60 procent och kan därför på ­teoretisk grund förväntas utsöndras och möj­ligen även ackumuleras i bröstmjölk.
Å andra sidan har substansen en stor distributionsvolym på cirka 200 liter och en extremt kort halveringstid i plasma på bara 1–3 minuter. Den orala biotillgängligheten är också måttlig (mindre än 50 procent) på grund av presystemisk metabolism. Glyceryl­trinitratets primära metaboliter (glyceryldinitrater) har en längre halveringstid, mellan 40 minuter och 2 ­timmar, men bara 10 procent av modersubstansens kärlvidgande effekt [2].
I en studie (publicerad i abstraktform) rapporteras en uppföljning av ­43 mödrar som sökt telefonrådgivning angående amning och anal glyceryltrinitratbehandling. Fyrtio mödrar ­uppgav att de använt glyceryltrinitrat under pågående amningsperiod i en omfat­t­ning som varierade mellan en enstaka dos upp till 12 månaders intermittent behandling. Flertalet av mödrarna hade haft biverkningar i form av huvudvärk eller yrsel, men ingen hade obser­verat några biverkningar hos de ammade barnen [3].

Sammanfattningsvis saknas data om glyceryltrinitrats övergång till bröst­mjölk. Med ledning av substans­ens ­korta halveringstid och måttliga bio­tillgänglighet bedöms dock risken för ammade barn vara låg om modern behandlas ­analt med glyceryltrinitrat i ­rekommenderad dos. Enligt en rapport ­noterades inga biverkningar hos 40 ­ammade barn till behandlade mödrar.

Under vinjetten »Läkemedelsfrågan« publiceras ett urval av de frågor som ­behandlats vid någon av de regionala ­läkemedelsinformationscentralerna (LIC), som hjälper sjukvårdspersonal, apotek och läkemedelskommittéer när medicinska läkemedelsproblem uppstår i det dagliga arbetet. Frågorna har sammanställts vid Karolinska universitetssjukhuset av med dr Mia von Euler och farm mag Marine Andersson, avdelningen för klinisk farmakologi. Svaren, som är evidensbaserade och producent­obundna, publiceras även i databasen Drugline. Frågor kan ställas till regionala LIC – telefonnummer finns på <http://www.lic.nu>.