Frågan gäller en väsentligen frisk kvinna i 50-årsåldern som vaccinerats med Havrix-vaccin. Några veckor efter vaccinationen utvecklade patienten ett flertal millimeterstora knölar under huden och klåda kring injektionsstället på vänster överarm. Besvären har återkommit vid ett flertal tillfällen och varat några dagar.
Svar: Karin C Söderberg/Ylva Böttiger, Karolic (Stockholm), augusti 2010
Drugline nr: 24096
Havrix är ett hepatit A-vaccin som innehåller inaktiverat hepatit A-virus, adsorberat till aluminiumhydroxid [1]. Utslag och klåda är kända hudbiverkningar, enligt tillverkaren, som dock inte anger under vilken tid efter en vaccination som de kan uppstå [1]. I den svenska biverkningsdatabasen finns tolv fall av klåda och sju fall av noduli rapporterade för hepatit A-vaccin [2]. De flesta rapporterna avser reaktioner i samband med vaccination. I fem fall uppträdde kvarstående, kliande noduli mellan tre veckor och sex månader efter vaccination.
Hos 645 av 76 000 barn sågs kvarstående, kliande noduli i området där olika aluminiuminnehållande vacciner givits. Tiden mellan vaccination och symtomdebut varierade från två veckor upp till fem år, med en mediantid på tre månader. 75 procent hade fortfarande symtom efter ett halvt till nio år. Överkänslighet mot aluminium, mätt som ett positivt epikutantest, sågs i 77 procent av fallen men bara hos 8 procent av deras asymtomatiska syskon [3].
I en annan studie rapporterades tio fall av kvarstående, kliande noduli sex månader efter vaccination av 25 000 tioåringar med aluminiuminnehållande vaccin. Nio av barnen genomgick epikutantest, och samtliga var negativa [4].
Hyposensibilisering med aluminiuminnehållande allergenberedningar har också rapporterats kunna ge kliande noduli. I en observationsstudie noterades kvarstående noduli hos 13 av 202 barn ett till tre år efter genomgången hyposensibilisering. Noduli studerades histologiskt hos sex av barnen med särskilt långdragna förändringar. Hos fem av dessa sågs aluminiumkristaller i vävnaden, och fyra hade också ett positivt epikutantest för aluminium [5].
Det har även publicerats ett flertal fallrapporter om kvarstående, kliande noduli efter att aluminuminnehållande vacciner eller allergenberedningar givits [6-15]. I ett av fallen dröjde det åtta år tills symtom uppträdde, i de övriga fallen varierade tiden till noduli mellan några dagar och 22 månader.
Sammanfattningsvis är det troligt att noduli i det aktuella fallet är en biverkan av Havrix-vaccination. Ett flertal fall av kvarstående kliande noduli har beskrivits i litteraturen. Ett epikutantest kan utföras för att utreda eventuell överkänslighet mot aluminium. Om så är fallet bör, om möjligt, aluminiuminnehållande vacciner undvikas framöver.