Kan man använda mebendazol mot springmask hos ett spädbarn som är 3 månader, och i så fall i vilken dos?
Ett 3 månaders spädbarn är i behov av behandling mot springmask. I produktresumén anges att läkemedlet inte får användas hos barn under 2 år.
Flera läkemedelsinformationscentraler har tidigare utrett mebendazol eller alternativ behandling mot springmask till barn under 2 år [1, 2]. Sammanfattningsvis bedöms i utredningarna att den befintliga rekommendationen att mebendazol inte ska ges till barn under 2 år bygger på avsaknad av studier, och inte på en observerad ökad risk för biverkningar.
Mebendazol har inte studerats i någon större omfattning hos barn under 2 år, och producenten avråder från användning till barn under 1 år på grund av bristen på säkerhetsdata [3]. För barn i åldern 1–2 år ska mebendazol endast användas om nyttan överväger risken, vilket specificeras med att barnets nutritionsstatus och fysiska utveckling påverkas av maskinfestationen. Sällsynta fall av kramper har rapporterats vid behandling med mebendazol hos barn under 2 år: dock är det oklart om ett orsakssamband med läkemedlet föreligger [3].
I Norge är mebendazol godkänt för barn från 1 års ålder, och man rekommenderar singeldos på 100 mg som upprepas efter 2 veckor, det vill säga samma dos som för vuxna [1, 3]. Kontakt med infektionsläkare rekommenderas om barnet är under 1 år [1]. Även WHO har kommit fram till en liknande rekommendation [1]. I British National Formulary (BNF) for Children anges att mebendazol kan ges till barn från 6 månaders ålder, då som singeldos 100 mg, och vid nya symtom efter detta kan en ny singeldos om 100 mg ges [4].
Det finns viss dokumentation om mebendazol till barn under 2 år: i en klinisk prövning hade 212 barn under 2 års ålder behandlats med mebendazol, och vid uppföljning efter behandlingen observerades ingen skillnad i förekomst av feber, hosta, diarré, blodiga diarréer eller akut respiratorisk sjukdom. Det finns även en placebokontrollerad studie av mebendazol till ettåriga barn (n = 1 760). Ingen ökad risk för allvarliga biverkningar noterades i behandlingsgruppen. Något fler dödsfall inträffade under 24 månaders uppföljning i gruppen som fått mebendazol vid 12 månaders ålder (8 dödsfall) jämfört med de som fick mebendazol vid 18 månader eller som fick placebo (3 dödsfall). Dock är detta fynd av oklar betydelse och kan bero på slumpen. Författarnas slutsats är att mebendazol är säkert från 12 månaders ålder [1]. Det finns även tre fallrapporter om barn <3 månader som behandlats med mebendazol utan komplikationer [5, 6].
Mebendazol verkar lokalt i tarmlumen. Biotillgängligheten är <10 procent på grund av låg absorption och omfattande förstapassagemetabolism [3]. Eftersom läkemedelsmetaboliserande enzymer hos små barn inte är fullt utvecklade skulle det kunna finnas delvis farmakokinetiska skäl till att mebendazol borde undvikas hos små barn. Begränsningen i den metabola kapaciteten är mest påtaglig under de första månaderna i livet [7].
Pyrvinium (Pyrvin) har indikationen springmask och finns i tabletter med en lägsta styrka på 100 mg. Barn på 10–15 kg ska ges pyrvinium 100 mg som engångsdos. Doseringsinformation för barn med lägre vikt saknas [8].
Tidigare förekom pyrvinium som oral suspension, vilket var ett alternativ till små barn som vägde 5–9 kg [9]. Det anges i produktresumén att en tablett pyrvinium kan delas om en lägre dos erfordras till små barn [8]. Vårt förslag är därför att ett barn på 5–9 kg ges halva dosen, det vill säga 50 mg, som engångsdos. Detta är även Region Uppsalas läkemedelsrekommendation [10]. Pyrvinium absorberas inte i någon relevant utsträckning från mag–tarmkanalen, vilket skulle kunna förklara att läkemedlet även kan ges till små barn [8].
Man kan krossa Pyrvin tablett och blanda i till exempel yoghurt före administrering. Pyrvin innehåller ett starkt färgämne som kan missfärga bland annat munhåla/tänder. Färgförändringen kan kvarstå i flera veckor, men det föreligger inga rapporter om att den blivit permanent [1].
Sammanfattning. Det finns begränsat med data om mebendazol till barn under 2 år. I Sverige är mebendazol godkänt från 2 års ålder, men brittiska rekommendationer anger att mebendazol kan användas från 6 månaders ålder. Till barn på 5–9 kg som inte kan få mebendazol rekommenderas i första hand pyrvinium 50 mg som engångsdos (halverad 100 mg tablett). Tabletten kan krossas och vid behov blandas i till exempel yoghurt. En möjlig farmakokinetisk förklaring till att pyrvinium kan ges i lägre åldrar är att substansen inte absorberas i någon relevant utsträckning från mag–tarmkanalen. Mebendazol däremot genomgår en omfattande förstapassagemetabolism, och därför finns det en teoretisk möjlighet att biotillgängligheten kan skilja sig mellan små barn och vuxna. σ
Läkemedelsfrågan
Under vinjetten »Läkemedelsfrågan« publiceras ett urval av de frågor som utretts vid någon av landets regionala läkemedelsinformationscentraler (LIC), som hjälper sjukvårdspersonal med patientrelaterade läkemedelsfrågor i det dagliga arbetet. Se alla frågor och svar på svelic.se. Svaren är evidensbaserade och producentobundna. De artiklar som publiceras i Läkartidningen granskas inom respektive LIC och av Läkartidningens läkemedelsredaktör. Har du en läkemedelsfråga? Kontakta din regionala LIC – kontaktuppgifter, se svelic.se.