Finns läkemedel som patienter med fruktosintolerans kan få, och hur man hittar vilka hjälpämnen som ingår i olika läkemedel?
Frågeställaren har en patient med känd fruktosintolerans.
Vid medfödd fruktosintolerans (incidens 3–6 barn årligen i Sverige) saknas det enzym som sönderdelar fruktos, och vid intag av fruktos kan då ämnen ansamlas som kan skada bland annat lever och njurar. Fruktos (fruktsocker) finns rikligt i frukt och grönsaker. Även sötningsmedlet sorbitol (E420) kan omvandlas till fruktos i kroppen och ska undvikas vid medfödd fruktosintolerans. Läkemedel kan innehålla fruktos, men producenter inom EU är skyldiga att informera konsumenten med en varningstext i patientinformationen om fruktos finns i läkemedlet [1]. Fruktos finns även bundet till glukos och benämns då sackaros/sukros, alternativt invertsocker om det föreligger i hydrolyserad form [2].
Vid läkemedelsbehandling av en patient med medfödd fruktosintolerans ska man i möjligaste mån undvika fruktos, sorbitol (E420), sackaros/sukros och invertsocker [1, 3, 4]. Observera att hjälpämnen kan benämnas med synonymer i produktinformationen. Fruktos kan till exempel även benämnas D-fruktos, levulos, nevulos eller fruktsocker. Sorbitol kan benämnas som D-glucitol, D-sorbitol eller E420. Sackaros kan till exempel benämnas som socker, rörsocker eller raffinerat socker [5].
Om man vill ta reda på om ett läkemedel innehåller något av dessa ämnen kan man gå till produktresumén i Fass och läsa under kapitel 6.1 »Förteckning över hjälpämnen«. I listan finns samtliga hjälpämnen för produkten. Producenten ska även ange under »Varningar och försiktighet« om läkemedlet innehåller fruktos [1].
Olika generiska läkemedel kan ha olika hjälpämnen, så man behöver kontrollera innehållet för varje produkt man förskriver. Om man önskar att generika inte byts ut mot andra alternativ kan man kryssa i rutan »får ej bytas ut« på receptet.
Om man däremot vill ta reda på vilka läkemedel som innehåller fruktosinnehållande ämnen finns det på Läkemedelsverkets webbplats möjlighet att söka på vissa hjälpämnen [5] [Läkemedelsverket, pers medd; 7 mar 2024]. Vilka hjälpämnen som kräver en varning beskrivs i EMA:s riktlinjer för hjälpämnen [6]. Alla hjälpämnen finns inte med i Läkemedelsverkets databas, och därför rekommenderas även att punkt 6.1 i produktresumén för det aktuella läkemedlet konsulteras.
För att söka i databasen går man in under »Sök läkemedelsfakta« och söker på hjälpämnet i rutan »Innehåller substans«. Både fruktos, sorbitol och sackaros finns i databasen. Om man söker på fruktos listas de läkemedel som innehåller fruktos. Det finns för närvarande 30 produkter som innehåller fruktos, varav 19 produkter är godkända eller registrerade [5]. Vid sökning på sorbitol får man för närvarande en lista på 1 079 produkter som innehåller sorbitol, varav 534 är godkända eller registrerade [5].
Sammanfattning. För att ta reda på vilka hjälpämnen som ingår i läkemedel rekommenderas konsultation av produktresumé eller sökning i Läkemedelsverkets databas. Olika sökstrategier beskrivs i ovanstående svar. Innehållet i varje produkt behöver kontrolleras var för sig eftersom olika generika med samma aktiva substans kan ha olika hjälpämnen. Vilka hjälpämnen som ingår i en produkt kan också förändras över tid. Vid fruktosintolerans ska man i möjligaste mån undvika fruktos, sorbitol (E420), sackaros/sukros och invertsocker.
Läkemedelsfrågan
Under vinjetten »Läkemedelsfrågan« publiceras ett urval av de frågor som utretts vid någon av landets regionala läkemedelsinformationscentraler (LIC), som hjälper sjukvårdspersonal med patientrelaterade läkemedelsfrågor i det dagliga arbetet. Se alla frågor och svar på svelic.se. Svaren är evidensbaserade och producentobundna. De artiklar som publiceras i Läkartidningen granskas inom respektive LIC och av Läkartidningens läkemedelsredaktör. Har du en läkemedelsfråga? Kontakta din regionala LIC – kontaktuppgifter, se svelic.se.