Kan dupilumab användas för en patient med atopisk dermatit om patienten har/har haft cancer eller metastaserad cancersjukdom?
Patient med metastaserat melanom i anamnesen är i behov av behandling med dupilumab för sin atopiska dermatit. I produktresumén nämns inte säkerhetsprofilen för patienter med cancer i anamnesen.
Dupilumab är en human monoklonal antikropp som hämmar inflammation genom att blockera signalvägarna för interleukin-4 och -13 [1]. I Sverige är den godkänd för behandling av måttlig till svår atopisk dermatit, där det bedöms motiverat att använda systemisk behandling [1]. Atopisk dermatit är en inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av torr hud och återkommande episoder av inflammation och klåda [2]. Atopisk dermatit är den vanligaste kroniska hudsjukdomen hos barn och vuxna. Omkring vart femte barn och var tionde vuxen har atopisk dermatit [3].
Dupilumab godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten 2017, och dess säkerhetsprofil i olika patientgrupper, inklusive patienter med cancerdiagnos, är ännu inte helt kartlagd [4].
En litteraturgenomgång publicerades i september 2023 av en norsk läkemedelsinformationscentral rörande behandling med dupilumab av vuxna och risk för cancerutveckling eller cancerrecidiv [5]. Enligt författarna är evidensen kring användning av dupilumab hos patienter med cancerhistorik fortfarande begränsad. En observationsstudie som inkluderade 1 627 patienter som behandlats med dupilumab i totalt 3 260 patientår [6] visade inte på en ökad risk för att utveckla cancer eller återfall av cancer i samband med behandlingen. Det nämns att sporadiska fall av utveckling av cancer har rapporterats i samband med användning av dupilumab, men dupilumab anses generellt inte ha påverkat utvecklingen av cancer. Däremot finns det, baserat på fallserier, ett visst belägg för ett möjligt samband med utveckling, förvärring eller demaskering av kutant T-cellslymfom. Mot denna bakgrund rekommenderar författarna ökad uppmärksamhet avseende utveckling av kutant T-cellslymfom under behandling med dupilumab [5].
En översiktsartikel från februari 2024 förde ett liknande resonemang [7]. Den angav att dupilumab kan betraktas som ett säkert alternativ för patienter med en historia av solida tumörer, men att dagens kunskapsläge kring dupilumab och T-cellslymfom samt andra lymfomdiagnoser är oklart. Författarna baserar sina slutsatser på samma observationsstudie och två fallserier med sammanlagt 15 patienter, som ingick i den norska utredningen, samt ytterligare två patientfall [7].
En annan observationsstudie publicerad i juni 2024, med 115 patienter som behandlades med dupilumab för atopisk dermatit, inkluderade även patienter med känd cancerdiagnos och/eller annan komorbiditet [8]. 12 patienter med cancerdiagnos ingick i studien, varav 1 patient med melanom och 11 patienter med cancer i remission. Inget recidiv eller försämring av cancersjukdomen noterades hos dessa patienter under 52 veckors behandling med dupilumab [8].
Ytterligare en observationsstudie har nyligen publicerats. Hasan et al rapporterade att risken för kutant T-cellslymfom var 4 gånger högre hos patienter med atopisk dermatit som behandlades med dupilumab än hos patienter utan dupilumab (41 respektive 10 lymfomdiagnoser hos totalt drygt 45 000 patienter, oddskvot 4,1; 95 procents konfidensintervall 2,1–8,2) [9]. De flesta (27/41) lymfomdiagnoser noterades efter mer än 1 års behandling. Risken för andra kutana eller lymfoida maligniteter var inte ökad i denna studie. Författarna poängterar vikten av uppföljning avseende utveckling av kutant T-cellslymfom hos patienter som exponeras för dupilumab [9].
Sammanfattning. Dokumentationen kring användning av dupilumab hos patienter med cancer i anamnesen är fortfarande begränsad. Två observationsstudier och flera fallserier har dock inte påvisat någon generellt förhöjd risk för recidiv eller ny cancerutveckling. Flera författargrupper anger att dupilumab kan anses vara ett säkert alternativ för patienter med tidigare solid cancer. Kunskapsläget när det gäller dupilumab och kutant T-cellslymfom är dock oklart. Noggrann uppföljning avseende kutant T-cellslymfom föreslås hos patienter som behandlas med dupilumab.
Läkemedelsfrågan
Under vinjetten »Läkemedelsfrågan« publiceras ett urval av de frågor som utretts vid någon av landets regionala läkemedelsinformationscentraler (LIC), som hjälper sjukvårdspersonal med patientrelaterade läkemedelsfrågor i det dagliga arbetet. Se alla frågor och svar på svelic.se. Svaren är evidensbaserade och producentobundna. De artiklar som publiceras i Läkartidningen granskas inom respektive LIC och av Läkartidningens läkemedelsredaktör. Har du en läkemedelsfråga? Kontakta din regionala LIC – kontaktuppgifter, se svelic.se.