Amerikanska barn tittar i genomsnitt på TV två till fem timmar per dag. Det är alldeles för mycket, anser the American Academy of Pediatrics, som rekommenderar att barn under 2 års ålder inte bör titta på TV över huvud taget, medan äldre barn inte bör titta mer än två timmar per dag. Nu har amerikanska forskare studerat i vilken utsträckning som TV-tittande inkräktar på andra aktiviteter i en studie som presenteras i tidskriften Pediatrics.
Forskarna har studerat drygt 1700 barn i åldrarna 0–12 år som, baserat på etniska och socioekonomiska faktorer, ska utgöra ett tvärsnitt av den amerikanska befolkningen. Barnen har tillsammans med sina föräldrar fört protokoll – timme för timme – över vad de gjort under ett antal dygn. Bland annat har de rapporterat om de sett på TV, umgåtts med kompisar eller föräldrar, lekt eller läst läxor.
Det visade sig att tiden barnen lade ned på TV-tittande var negativt korrelerad med interagerande med andra barn och vuxna. Barn som tittade mycket på TV lade även ned mindre tid på sina läxor än andra barn. Däremot visade det sig inte att barn som såg mycket på TV lekte mindre eller läste mindre – läxor alltså undantaget – än andra barn. I USA har det drivits flera stora kampanjer för att minska barns TV-tittande.
Forskarna konstaterar att varningarna är motiverade men tror samtidigt inte att någon större förändring av barns TV-vanor kommer att ske under kommande år.



Varningar mot för mycket TV-tittande är motiverade, och barn under 2 år bör inte alls se på TV.