Kan överflödigt DNA som kroppen inte lyckats bryta ned orsaka artrit?
Det föreslår en forskargrupp från Japan i en studie presenterad i Nature. Det är viktigt att kroppen kan bryta ned DNA som inte har någon funktion. Det kan röra sig om arvsmassa som frigjorts från en cell som dött. Normalt samlas detta upp av makrofager, som bryter ned det med hjälp av enzymet DNas II.
De japanska forskarna har skapat genmodifierade möss med ett inaktiverat DNas II. Som man kan förvänta sig samlades DNA i djurens makrofager, men de drabbades också av symtom liknande dem vid reumatoid artrit (RA) med svullna leder. Djurens leder var också fyllda med TNF-(alfa), som är central vid utveckling av RA.
Forskarna spekulerar över att de av DNA överfyllda makrofagerna av oklar anledning stimulerar till ökad produktion av TNF-(alfa).
Medicin som blockerar TNF-(alfa) finns som bekant på marknaden för artritpatienter, men en stor grupp svarar inte på medicinen, varför forskarna hoppas att rönen ska öppna för nya behandlingsmöjligheter.