Inflytelserika forskningsartiklar inom området nutrition är ofta industrisponsrade. Det skriver tidskriften BMJ och hänvisar till en studie presenterad i tidskriften PLoS (Public Library of Science) Medicine. Studien bygger på en granskning av 206 vetenskapliga studier om hälsoeffekter av konsumtion av mjölk, läsk och juice vilka samtliga publicerats under perioden 1999–2003.
Dryckerna valdes, då de i stor utsträckning konsumeras av barn och unga, vilket, enligt författarna, innebär att de skulle kunna få långvariga hälsokonsekvenser. Resultaten visar att sannolikheten att industrisponsrade studier skulle uppvisa gynnsamma resultat var 4–8 gånger så hög som i fråga om resultaten i studier med oberoende finansiering.

Värt att notera är att ett stort antal studier inte uppgav tydligt vem som låg bakom finansieringen. Andelen studier där finansieringen inte angetts tydligt minskade dock under den studerade perioden, vilket bla tros bero på hårdare krav från vetenskapliga tidskrifter att den typen av information måste finnas med.
Daniel Ludwig, som är en av studiens författare och verksam vid Harvarduniversitetet i USA, uppger till BMJ att industrisponsrad läkemedelsforskning tenderar att resultera i mer gynnsamma resultat än icke-sponsrade. Men när det gäller mat och nutrition har, fram till denna studie, konsekvenserna av industrisponsrad forskning däremot inte varit lika kända, menar Ludwig.