Gravida kvinnor som dricker vanligt kaffe föder inte barn med lägre födelsevikt, inte heller påverkas graviditetens längd. Det visar en dansk studie som presenteras i BMJ. Det är välkänt att koffein enkelt passerar placenta. Det faktum att fostret metaboliserar koffein sämre än modern i kombination med koffeinets katekolamininducerande effekt har rest frågan om kaffedrickande bör undvikas under graviditeten, då det skulle kunna påverka fostrets tillväxt.
De danska forskarna har utgått från drygt 1200 gravida kvinnor före graviditetsvecka 20 vid studiens början. Ingen av dem hade tidigare fött barn prematurt, och de led heller inte av tex diabetes, epilepsi eller njursjukdom. Samtliga kvinnor drack minst tre koppar kaffe om dagen. Studiedeltagarna fick gå över till att dricka endast det kaffe de fick av forskarna under resten av graviditeten.
En grupp fick koffeinfritt kaffe och en grupp kaffe med koffein. Några skillnader i barnens födelsevikt noterades inte grupperna emellan. Gruppen som fått koffein födde barn som i genomsnitt vägde 3539 gram mot 3519 gram i den koffeinfria gruppen. Skillnaden ligger inom felmarginalen. Några statistiskt säkerställda skillnader vad gäller längden på graviditeten sågs inte heller:mödrarna i den koffeinfria gruppen födde sina barn i genomsnitt 1,3 dagar före mödrarna i koffeingruppen.
Forskarna konstaterar att måttlig konsumtion av koffein inte verkar påverka födelsevikt eller graviditetslängd. Det finns dock ändå anledning till viss försiktighet med kaffe för gravida. Det kan tex finnas andra ämnen i kaffe som påverkar vikt och graviditetslängd. Därtill omfattade studien inte kvinnor i riktigt tidig fas av graviditeten, vilket gör att det inte går att uttala sig om koffein kan ha någon effekt i den fasen. Vad som för övrigt är värt att notera är att koffein onekligen tycks vara en central komponent i kaffe. Kvinnorna fick själva bestämma hur mycket kaffe de drack och föra bok över detta. De som fick kaffe med koffein drack mer är de som fick nöja sig med koffeinfritt trots att studiedeltagarna alltså inte informerats om vilken typ av kaffe de fått.
Publicerad:
Läkartidningen 13/2007
Lakartidningen.se