Luftföroreningar ökar risken för hjärt– kärlsjukdom. Det visar en amerikansk studie, som presenteras i tidskriften New England Journal of Medicine. Författarna har utgått från drygt 65000 postmenopausala kvinnor, som tidigare inte diagnostiserats med hjärt–kärlsjukdom, boende i 36 amerikanska städer under hela den studerade perioden.
Kvinnorna följdes under en period som i genomsnitt varade sex år, och parallellt inhämtades data om halter av partiklar i luften med en diameter understigande 2,5 mikrometer.

Totalt drabbades 1816 av studiedeltagarna av en eller fler kardiovaskulära händelser. Halterna av mikropartiklar varierade i de olika studerade områdena och uppgick till mellan 3,4 och 28,3 mikrogram per kubikmeter.
Det visade sig att ökade halter av luftföroreningar ökade risken för kardiovaskulära händelser – varje ökning av partikelhalterna med 10 mikrogram per kubikmeter ökade risken för kardiovaskulär sjukdom med 24 procent. Höga halter av luftföroreningar ökade även risken för cerebrovaskulära händelser.

Resultaten stod sig även efter att forskarna rensat för faktorer som ålder, etnisk tillhörighet, socioekonomisk status, rökning, utbildning och BMI.
Författarna konstaterar att det således finns städer där invånarna löper ökad risk för kardiovaskulär sjukdom på grund av höga halter av luftföroreningar.