Att vaccinera mot pneumokocker är ett mycket kostnadseffektivt sätt att få ned barnadödligheten i utvecklingsländer; detta enligt en analys som presenteras i Lancet. Författarna har analyserat data från 72 länder, majoriteten av dem fattiga, där barn inte vaccineras mot pneumokocker rutinmässigt.
Givet att pneumokockvaccin kunde nå motsvarande täckning som vaccin mot difteri, tetanus och pertussis skulle 262000 barn i åldrarna 3 till 29 månader kunna räddas till livet årligen i de 72 studerade länderna. Om alla barn i länderna kunde vaccineras mot pneumokocker skulle totalt drygt 400000 liv gå att rädda varje år. Vaccinationskostnaden uppgår till cirka 5 dollar per barn, motsvarande 35 kronor. Vaccination av samtliga barn i dessa länder skulle kosta 838 miljoner dollar, närmare 6 miljarder kronor.
Det innebär att ett levnadsår, justerat för handikapp/funktionsnedsättning, skulle kosta 700 kronor, vilket är en mycket låg summa. Således är pneumokockvaccination ett kostnadseffektivt sätt att få bukt med barnadödligheten i fattiga delar av världen. Regeringar och välgörenhetsorganisationer uppmanas att ta del av siffrorna och uppmuntras att investera i omfattande vaccinationsprogram.



Om barn i fattiga länder kunde vaccineras mot pneumokocker skulle det gå att rädda mer än 400000 liv varje år – till ett pris av cirka 5 dollar eller 35 kronor per barn.