Sigmoideumresektion och stomi (Hartmanns procedur, HP) är förstahandsval vid akut operation för komplicerad divertikulit, framför allt när operationen utförs jourtid av icke-kolorektalkirurg. I den aktuella studien har man undersökt om primärresektion och anastomos (primary resection and anastomosis, PRA) är förenad med lägre mortalitet och komplikationer inom 30 dagar än HP. Då vissa av patienterna med komplicerad divertikulit är allvarligt sjuka föreligger svårigheter att göra randomiserade studier.
Av 415 prospektivt inkluderade, men alltså inte randomiserade, patienter från 42 centra i Storbritannien och Irland opererades år 2003 248 med PRA och 167 med HP. PRA utfördes framför allt elektivt, i tre fall av fyra, och HP framför allt akut, i fyra fall av fem. HP gav signifikant högre mortalitet och fler kirurgiska och medicinska komplikationer. Då majoriteteten av PRA utfördes elektivt på mindre allvarliga indikationer kunde detta förväntas. HP utfördes framför allt vid akut operation, hög ålder, sjuklighet, bukhinneinflammation och oftare av icke-kolorektalkirurg. Efter försök till gruppering – med lika gamla, lika sjuka, lika allvarlig bukhinneinflammation och lika erfarna operatörer men opererade på olika sätt – kvarstod ingen signifikant skillnad i mortalitet. Skillnaderna i övrigt kvarstod men var mindre. Konklusionen var att PRA inte ger ökad dödlighet utan snarare färre komplikationer även vid akut operation. De utfördes oftare av kolorektalkirurger.
PRA vid strikturerande cancer eller strikturerande divertikulit är idag en okontroversiell metod. Enstaka fallrapporter och studier talar för att den är möjlig att använda även vid perforerande divertikulit, dvs det som oftast är orsaken till akut operation.
Författarna visar att primärresektion och anastomos kan vara ett alternativ till resektion och stomi, men framför allt visar de på behovet av framtida randomiserade studier. Även i fortsättningen är således HP att betrakta som ett förstahandsval när det gäller gamla, svårt sjuka patienter med perforerad divertikulit, framför allt om operationen utförs akut på jourtid av icke-kolorektalkirurg.