SSRI är en bra typ av läkemedel vid depression som drabbar patienter med koronarsjukdom. Det visar en studie från Kanada, som presenteras i JAMA. Forskarna har utgått från 284 koronarsjuka patienter som i minst fyra veckor haft diagnosen depression (»major depression«) med en poäng på minst 20, enligt skalan Hamilton Depression Scale. Patienter med bipolär sjukdom, psykos eller missbruksproblematik har inte inkluderats; det har heller inte patienter som redan behandlas med exempelvis SSRI eller litium.
Patienterna har under en tolv veckor lång period behandlats med antingen SSRI (citalopram i dosen 20–40 mg/ dag) eller placebo alternativt psykoterapi kontra normalt omhändertagande. Medicinen har delats ut genom att patienterna fått komma till en mottagning en gång per vecka. Resultatet visar att citalopram är bättre än placebo men att psykoterapi inte är bättre än standardbehandling. Preparatet bör vara förstahandsvalet vid depression hos patienter med koronarsjukdom.
Det är mycket vanligt att koronarsjuka drabbas av depression. Studier har visat att mellan 17 och 27 procent av sjukhusvårdade koronarsjuka patienter drabbas av vad som klassificeras som »major depression«. Flera tidigare studier har också visat att depression försämrar den kardiovaskulära prognosen.