Den sjukdomsbörda som orsakas av stroke i utvecklingsländerna uppmärksammas i tidskriften Lancet Neurology i en artikelserie.
Globalt beräknas att sex miljoner människor dör till följd av stroke varje år. Den absoluta majoriteten av dessa dödsfall, 85 procent, sker i låg- och medelinkomstländer, enligt beräkningar från Världshälsoorganisationen, WHO.
I Kina exempelvis dör tre gånger så många människor av stroke som av hjärt–kärlsjukdom. Tidskriften lyfter fram att den epidemiologiska kunskapen kring stroke i fattiga länder är mycket begränsad och måste förbättras och understryker att stroke i fattiga länder idag är att betrakta som en epidemi som kräver omedelbara krafttag.
Både diagnostik och vård av strokedrabbade måste förbättras, skriver Lancet Neurology, som beräknar att om dödligheten kan minskas med 2 procent skulle det leda till att 6,4 miljoner liv kan räddas globalt under perioden fram till och med 2015.
Bland annat föreslås att program införs för att ge fler tillgång till acetylsalicylsyra (ASA), blodtrycks- och blodfettssänkande preparat och – kanske viktigast – ökad information till befolkningen om livsstilsfaktorer. Målet, att få ned dödligheten i stroke med 2 procent, är fullt realistiskt, anser ansvariga på Världshälsoorganisationen i en kommentar.
Publicerad:
Läkartidningen 12/2007
Lakartidningen.se