I Indien beräknas 5,7 miljoner vara smittade av HIV. Sjukdomen sprids nu så pass snabbt att Denis Broun, koordinator för Indien i FNs program mot HIV, UNAIDS, uppger till New England Journal of Medicine att HIV-epidemin inte kan kontrolleras globalt om man inte får bättre kontroll över spridningen i Indien.
Indien har 1,1 miljarder invånare, vilket motsvarar en sjättedel av jordens population, medan var åttonde HIV-smittad i världen finns i landet. De epidemiologiska data som finns tillgängliga för Indien är dock långt ifrån kompletta, och osäkerheten är stor då antalet smittade tros ligga i intervallet 3,4–9,4 miljoner människor.
Överföringen av HIV i Indien sker främst sexuellt, och särskilt allvarligt är att bara 10–20 procent av de smittade i landet beräknas känna till att de är HIV-positiva. Sjukdomen är därtill stigmatiserande, och många sjukvårdsanställda diskriminerar HIV-patienter. Landets myndigheter har heller inte tillräckligt fokus på HIV, totalt spenderades en miljard kronor på HIV-relaterad vård under 2006, vilket motsvarar ca 200 kronor per HIV-smittad. Majoriteten av pengarna kommer från utländska givare, bla stiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation.