Forskare från Storbritannien ska undersöka om fotbollsspelare löper ökad risk att drabbas av motorneuronsjukdom som amyotrofisk lateralskleros (ALS). Det skriver News@Nature.
Anledningen är att forskarna har identifierat tre individer i 50-årsåldern som drabbats av motorneuronsjukdom och som alla tre spelade fotboll minst två gånger i veckan. De kände dessutom varandra och drabbades inom ett par år alla av en sjukdom som årligen normalt drabbar runt en per 50 000 individer.
Visserligen kan det röra sig om en slump, säger neurologen Ammar Al-Chalabi vid King´s College i London, som presenterar de tre fallen i tidskriften Amyotrophic Lateral Sclerosis. Sannolikheten för det är emellertid så liten att det är motiverat att gå vidare med en större epidemiologisk studie över ett stort antal fotbollsspelare.
Det är inte första gången ett samband mellan fotbollsspelande och motorneuronsjukdom diskuteras. En italiensk studie från 2005 fann att fotbollsspelare löpte sex gånger så hög risk som normalbefolkningen att drabbas av motorneuronsjukdom. Resultatet var dock något av ett bifynd, då den italienska studien fokuserade på missbruk av anabola steroider bland fotbollsspelare.
Varför fotbollsspelare skulle löpa ökad risk för motorneuronsjukdom är inte känt. News@Nature spekulerar över att tänkbara orsaker kan vara skada på motorneuronen då fotbollsspelarna nickar bollen. Värt att notera är att två av de tre drabbade fotbollsspelarna uppgav att de aldrig nickade vid fotbollsspel. En annan teori är att exponering för bekämpningsmedel i gräs skulle kunna bidra till sjukdomsutvecklingen.


Farligt nicka bollen? Eller är det bekämpningsmedel i gräset som gör fotbollsspel till en risk?